Helyi közélet

2016.08.16. 13:02

A tolltartó mellé hipót is vinni kell

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az iskolakezdéssel járó több ezer forint a hátrányos helyzetű családoknak gyakran óriási gondot jelent. A szegény gyereknek se tolltartója, se iskolatáskája, de gyakran még egy ceruzája sincsen, az ő egyetlen esélyük, ha valamelyik civil szervezet adományából jut nekik is. Bár a gyűjtések egy-két helyen már elindultak, nyár végén nehéz megmozgatni az embereket. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az iskolakezdéssel járó több ezer forint a hátrányos helyzetű családoknak gyakran óriási gondot jelent. A szegény gyereknek se tolltartója, se iskolatáskája, de gyakran még egy ceruzája sincsen, az ő egyetlen esélyük, ha valamelyik civil szervezet adományából jut nekik is. Bár a gyűjtések egy-két helyen már elindultak, nyár végén nehéz megmozgatni az embereket. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Szeptember-október környékén látszik igazán, hogy a hátrányos helyzetű települések iskoláiban mire van szüksége a gyerekeknek. Éppen ezért az Age of Hope alapítvány is ekkora időzíti gyűjtését, bár Tóth Ákos, az alapítvány vezetője szerint ezen nem is kell sokat gondolkodni, mert “gyakorlatilag senkinek nincsen semmije”.

Tavaly 150 gyereknek tudtak tanszereket adni, idén is legalább ennyi lenne a cél, de ezt a kampányt nagyon nehéz jól becélozni, nyár végén sokan még a nyaralással vannak elfoglalva, vagy azzal, hogy a saját gyerekeiknek vásárolják meg, ami kell. “Ilyenkor nehezebb mozgósítani a segítő szándékú embereket” – mondja. Nekik maguknak sincs pénzük már nyár végére, mert azt elviszi a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatatása és nyaraltatása. Az Age of Hope egyik Tisza-tavi nyaraltatásáról az Abcúg is írt korábban egy riportot.

Fotó: Hajdú D. András

Nem pénzt gyűjtenek, hanem azt kérik, hogy aki segíteni szeretne, vásárolja meg az eszközöket, ők pedig ősszel elviszik azokat a borsodi rászoruló iskolásoknak. Tornaruha, fehér zokni, ceruza, színes ceruza, radír, tolltartó, iskolatáska – ezekre van a legnagyobb szükség. De ezen kívül van olyan iskola, ahol például Domestos vagy WC papír sincs, így, amikor viszik a tanszereket, ezeket és tartós élelmiszereket is hozzácsapnak a csomagokhoz.

Az összegyűlt tanszereket a tanároknak adják, és rájuk bízzák a szétosztást. Tóth Ákos azt mondja, jobb ez így, mert ha közvetlenül a családoknak adnák, könnyen előfordulhat, hogy a tolltartó végül el sem jutna a gyerekig.

“Gondolkodunk rajta, hogy jövőre azt a módszert választjuk, hogy a tanév végén kiteszünk üres dobozokat az iskolákban, és abba gyűjtjük a gyerekek által már megunt, vagy kidobásra ítélt tolltartókat, tornaruhákat, iskolatáskákat” – teszi hozzá.

Az Igazgyöngy Alapítvány főleg szülőkön keresztül szervezi meg az iskolaszerek gyűjtését – tudtuk meg L. Ritók Nórától, az alapítvány vezetőjétől. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy valaki felvállalja, hogy szól az osztályban, hogy aki biztosan új táskát, tolltartót vesz szeptemberre a gyerekének, az adja le, a még használható iskolaszerekkel együtt, hogy azoknak is legyen, akiknek a beiskolázás szűkre szabott. “Augusztus elejétől már kapunk ilyen csomagokat, vagy lehozzák, vagy leteszik a gyűjtőpontokon azok, akik nekünk szánják, és onnan lehozzuk” – mondta L. Ritók Nóra.

Van, aki pénzadományt küld szeptemberre, ezeken füzetcsomagokat vesznek, és olyan is van, aki vásárol például vonalzókat, körzőket, radírokat, és elküldi csomagban.

“A kapcsolatrendszerünkben levő gyerekeknek igény szerint segítünk (már most sokan keresnek minket, hogy tudunk-e majd segíteni iskolaszerekkel), és tavaly óta a járás azon iskoláinak, ahol magas a hátrányos helyzetű tanulók aránya, adunk egységcsomagokat, amiből a tanítónénik segíthetik azokat a gyerekeket, akiknek hiányzik valami. Ruha és cipőadományokat is kaphatnak a gyerekek az iskolakezdésre. A tanév során is pótoljuk, ha kell valami, hogy azért ne kapjanak egyest, mert nincs felszerelésük. Segítünk a beóvodáztatásban és a középiskolásoknak is. Tavaly több mint ezer gyereket értünk el szeptemberre” – mondta L. Ritók, aki szerint nem sok esély van rá, hogy idén kevesebben szorulnak majd segítségre.

A leszakadó térségekben konzerválódik a szegénység. És ez meglátszik a szeptemberi iskolakezdésen is”

– tette hozzá.

Fotó: Hajdú D. András.

Szintén szervez tanszergyűjtést a Magyar Református Szeretetszolgálat, ők használt, de még jó állapotban levő iskolatáskákat és új taneszközöket is várnak. Országosan 21 gyűjtőponton fogadják az adományokat, augusztus utolsó hétvégéjén pedig több bevásárlóközpontba is kitelepülnek. Aki nem tudja személyesen átadni adományát, az online is támogathatja a szeretetszolgálat tanévkezdési programját.

A szervezet előre megvásárolja és összekészítni a csomagokat, ezek mindegyikében 30 eszköz lesz, és ezeket bővítik a nyár végéig beérkező adományokkal. A csomagokat belföldi és határon túli rászorulók kapják.

Azoknak a gyerekeknek az esélyei, akiknek nincsenek megfelelő eszközeik az iskolakezdésre, már az első becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál. A rossz minőségű vagy hiányzó tanszer nemcsak a tanulást akadályozza, de szégyenkezésre is készteti ezeket a gyerekeket, azt erősíti bennük, hogy ők kevesebbek, mint a többiek – írja adománygyűjtő honlapján az Ökumenikus Segélyszervezet.

2012 óta minden augusztusban akciót indítanak, olyan családoknak segítenek, akiknek nemhogy a tolltartó, de a biztos lakhatás és az alapvető élelmiszerek beszerzése is mindennapi küzdelem. Nekik a tanévkezdéssel járó, gyerekenként több tízezer forintos egyszeri kiadás megoldhatatlan feladat, ezért pont ekkora értékben juttatnak el nekik tanszercsomagot.


Továbbra is komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés, átlagosan mintegy 84 ezer forintos kiadásra számítanak ősszel, évközben pedig körülbelül havi 56 ezer forintot tesznek ki az oktatással kapcsolatos költségek - közölte a Budapest Bank (BB) szerdán az MTI-vel reprezentatív felmérése alapján.

Az iskolakezdés legalább 15 ezer forintba kerül a magyar családoknak, a legtöbben már augusztus elején elkezdik a szükséges eszközök beszerzését - derül ki a Regio Játékkereskedelmi Kft. legfrissebb felméréséből, amelyet kedden juttatott el az MTI-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában