Helyi közélet

2016.07.04. 16:00

SZIKSZI-s kirándulás Székelyföldön

Ózd - Az ózdi Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola diákjai minden évben nemzetközi pályázatokon vesznek részt, ezek közé tartozik a Határtalanul program is.

Ózd - Az ózdi Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola diákjai minden évben nemzetközi pályázatokon vesznek részt, ezek közé tartozik a Határtalanul program is.

Idén tavasszal a székelykeresztúri testvériskolájukat, a Zeyk Domokos Technológiai Líceumot látogatták meg. Az oktatási intézményt 35 diák és 4 tanár képviselte.

A líceum már többször is fogadott SZIKSZI-s diákokat. Mostani érkezésükkor 25 erdélyi diák és 3 tanár várta az ózdi csoportot, akikkel a későbbiekben többször is közös foglalkozásokon, programokon vettek részt a diákok. Utazásuk során gyönyörű erdélyi településekkel és történelmi nevezetességgel is megismerkedhettek, ilyen volt Kolozsvár, ahol megtekintették Mátyás király szülőházát, a Fő tér gyönyörű palotáit és a Házsongárdi temetőt is.

Tordán Erdély egyik legnagyobb sóbányájában tettek látogatást, Székelykeresztúron pedig a legfontosabb helyi nevezetességeket, a Molnár Ferenc Helytörténeti Múzeumot és a Gyárfás kúriát, Petőfi Sándor utolsó ismert tartózkodási helyét nézték meg az ózdi fiatalok. A következő napok során több alkalommal a Zeyk Domokos Technológiai Líceumban, a helyi tanulókkal együtt vettek részt közös foglalkozásokon, de nem csak a projekteken dolgoztak együtt az erdélyi diákokkal és tanárokkal. A második nap estéjén Balázs Mihály tanár úr élvezetes játékokkal szórakoztatta az ózdi és a székelykeresztúri tanulókat. A következő napokon ellátogattak Székelyföld további területeire: Szejkefürdőre, ahol Orbán Balázs sírja található, Farkaslakára, ahol a híres székely író, Tamási Áron életével ismerkedtek meg jobban, Korondra, ahol a fazekasságról szerezhettek a diákok több információt. Elutaztak a Gyilkos-tóhoz is, valamint hosszú sétát tettek a Békás-szorosban, és Székelyudvarhelyen.

Búcsúzóul a Zeyk Domokos Technológiai Líceumban bemutatták a testvériskolájuk igazgatójának, tanárainak, diákjainak az utazás során összeállított előadásukat és a helyi vállalkozókkal készített interjút is. A haza indulás előtti estét egy néptáncbemutató, majd diszkó zárta. Hazafelé még megtekintették Segesvár belvárosát, koszorút helyeztünk el a segesvári csata emlékművénél. A kirándulást mindenki élvezetesnek és eseménydúsnak találta, és remélhetőleg a SZIKSZI diákjainak a jövőben is lesz lehetőségük hasonló pályázatokra jelentkezni.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában