Helyi közélet

2016.07.25. 14:18

Rollertábor a Factoryban: Ahol barátságok szövődnek

Miskolc - A Factory az országban egyedülálló skatepark, mert másutt nincs ilyen zárt terű.

Miskolc - A Factory az országban egyedülálló skatepark, mert másutt nincs ilyen zárt terű.

– 2007-től táboroztatunk! Az országban a skatepark egyedülálló, mert jelen pillanatban nincs ilyen zárt terű máshol – mondja vendéglátónk, Egri Zsuzsa, a Factory vezetője.

– Ezért az ország minden pontjáról jönnek a táborlakók, sőt ebben az évben egy kitelepült gyerek is visszajött Spanyolországból a nagymamához nyaralni úgy, hogy el tudjon jönni a táborunkba. Nagyon szeretik a gyerekek, bár a skatepark borzasztóan fejlesztésre szorulna, de még így is kielégíti azt az igényt, amivel a gyerekek fejlődni tudnak. Ez egy olyan tábor, amiben családias a hangulat, mert ezek a gyerekek évről évre visszajárnak. Jó nézni őket, hiszen itt barátságok köttetnek és nagyon fontos, hogy közösségépítés is történik.

Szeretné, ha megújulna

Zsuzsa hozzáteszi, hogy a gyerekek nemcsak a tábor alatt találkoznak, hanem utána versenyeken is. Megbeszélik a problémáikat, a versenyekkel kapcsolatos tudnivalókat és segítik egymást a fejlődésben. A felújítás miből állna? – kérdezzük. – A skatepark elég elavult állapotban lévő létesítmény, hiszen Európában már sokkal meredekebbek ívek, jobb minőségű pályák vannak – fogalmaz. – A miénk még vasszerkezetre épült, rétegelt lemezen nyugvó skate­park. Viszont a zártság miatt legalább nincs kitéve az idő viszontagságainak. Itt a gyerekek biztonságosan tudnak bicajozni, szerencsére kevés baleset is történik. De Európa nagyobb skateparkjaiban, mint például Berlinben vagy Münchenben fából készült, ácsolt szerkezetre vannak ráépítve a pályák. Ennél sokkal ruganyosabb az érkezés és az indulás is. A működtetésre, állagmegóvásra viszont pénz kell. Kitől van támogatás? – vetjük fel.

– Jelen pillanatban a Nestlé és a Monster a két fő támogatónk, de kapunk támogatást Miskolc városától is, és a helyi képviselőasszony, Gazdusné Pankucsi Katalin is sokat segít – tudjuk meg. – Tavaly volt itt egy egykerekű-Eb, ami annyira jól sikerült, hogy idén ismét megpályázhattuk és úgy fest, jövőre ismét megrendezhetjük. Azt is megtudjuk, hogy nagyon sok osztálykirándulás is volt a Factoryban, mivel lekorlátozták ebben az évben azt, hogy többnapos osztálykirándulások lehetnek.

– Ha lehetőséget kapunk a fejlesztésre, akkor egy igazán európai színvonalú Factory Arénába lehet majd ellátogatni – teszi hozzá Egri Zsuzsa, az igazán egyedülálló hely vezetője.

Tizennégy éve tolja

Szűcs Máté a Factory segítője, gördeszkaoktatója 27 éves, 2002 óta deszkázik.

– Hogy miként találtam rá a gördeszkára? Mentem hazafelé suliból és egyik haveromék az Avas alatt gurulgattak – jelenti ki. – Megtetszett, ahogy néztem őket és kértem én is a egy gördeszkát és meg is kaptam. Azóta csinálom, naponta legalább 2 órát gyakorlom. Eleinte videokazettákról, később internetről. Ez nem hobbi számomra, hanem életforma. Máté elmeséli azt is, hogy most lett vége a rollertárbornak, ahol volt oktatás, jöttek profi rolleresek. Volt medencézés és még sok egyéb program.

– A Factoryban sok barátság szövődik – mondja. – Az ország minden részéről jönnek ide, itt összebarátkoznak, bejelölik egymást Facebookon és úgy tartják a kapcsolatot tovább. De sokan visszajárnak évente, szeretik a Factoryt. A srácokat elvisszük a kilátóba, a Hősök terére is.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában