Helyi közélet

2016.07.08. 17:59

Jog vagy igazság?

<em><strong>Bírósági tárgyalásokon sokat megforduló, tanult, idősebb kollégám mondta nekem már sok évvel ezelőtt, hogy „Magyarországon nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás”. Aztán sorolta az eseteket, hogy hosszú – fellebbezések sorát magába foglaló – pereskedések után eredménytelenül értek véget büntetőügyek, mert a jog, a törvények alapján nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani a vádlott bűnösségét.</strong></em> <strong>Szaniszló Bálint írása.</strong>

Bírósági tárgyalásokon sokat megforduló, tanult, idősebb kollégám mondta nekem már sok évvel ezelőtt, hogy „Magyarországon nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás”. Aztán sorolta az eseteket, hogy hosszú – fellebbezések sorát magába foglaló – pereskedések után eredménytelenül értek véget büntetőügyek, mert a jog, a törvények alapján nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani a vádlott bűnösségét. Szaniszló Bálint írása.

És ilyenkor nem egyszerű bolti lopásokról volt szó, hanem emberi életről vagy életekről, avagy milliárdos nagyságrendű értékekről. Aztán ilyenkor csorbul a bíróság, ügyészség és nyomozóhatóság tekintélye, de az is előfordul gyakran, hogy a felmentő ítélet alapján kiderül, hogy egy ember ártatlanul töltött börtönben – hivatalos megfogalmazás szerint „előzetes letartóztatásban” – több évet.

Megjegyzendő, hogy jelenleg is vannak folyamatban a fenti forgatókönyv szerint alakuló büntetőügyek. És egy – ilyen formán – eredménytelenül végződő büntetőper nyomán az a kérdés is felvetődik, hogyha nem az tette – immár jogerősen –, akit gondoltak, akkor hol van az igazi tettes? Az áldozat és hozzátartozói igazságáról pedig már ne is beszéljünk. Ha ilyen eseteknek vagyok tanúja, akkor minden alkalommal eszembe jut barátom mondata: „Magyarországon nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában