Helyi közélet

2016.07.19. 07:14

Megmentették az életét Miskolcon a kislánynak. Fanni megköszönte

Miskolc, Berettyóújfalu - Ritka, az életét veszélyeztető elváltozást diagnosztizáltak a 9 éves Fanninál. Miskolcon vállalták el a műtétet.

Miskolc, Berettyóújfalu - Ritka, az életét veszélyeztető elváltozást diagnosztizáltak a 9 éves Fanninál. Miskolcon vállalták el a műtétet.A Berettyóújfaluban élő Vigh Fanni műtétjéről onnan szereztünk tudomást, hogy amikor kontrollra ment, átadott egy borítékot köszönetképpen a doktor bácsijának. A néhány soros köszönetet és rajzot a doktor úr kiposztolta az osztály Facebook-oldalára.

Úgy magyarázták: olyan a daganat, mint egy vérrel telt szivacs. Vighné Szabó Szilvia

Hogyan mondjam el…?

– Fanni szívesen rajzol, ami azért is jó, mert ki tudom belőle bogozni, mi az, ami a kis lelkét foglalkoztatja, s így beszélgethetünk is róla – mondja az édesanya, Szilvia, aki amúgy egészségügyi szakdolgozó. – Amikor mondtam, hogy másnap megyünk a doktor bácsihoz ellenőrzésre, kért egy borítékot. Én nem is láttam, mit tesz bele.

Szilvia elmeséli az előzményeket. Fanninál egy mandulagyulladás kapcsán állapították meg 2014-ben, hogy nagyobbak a nyirokcsomói a kelleténél. Sokféle vizsgálat után Debrecenbe küldték, mert felmerült, hogy egyéb eltérés is lehet. Tavaly májusban megállapították nála a nyaki tumort. Debrecenben megműtötték, de csak a tumor körüli nyirokcsomókat tudták eltávolítani.

– Nekem úgy magyarázták, hogy olyan a daganat, mint egy vérrel telt szivacs, speciális érelzárásra lenne szükség, de nem adottak a feltételek. Utána Budapesten próbálkoztunk. Közben egy házi gyermekorvos ismerősünk beszélt egy miskolci kollégájával, akinek közbenjárására fogadta az ottani megyei kórház fül-orr-gégészetének főorvosa Fannit. Ő azonnal elvállata a műtétet.

Kérdem az anyát, tisztában volt-e azzal, mekkora a kockázat.

– Természetesen. El lehet képzelni, mit érez egy szülő, amikor alá kell írnia, hogy tudomásul veszi, milyen maradandó károsodással járhat a beavatkozás, sőt akár a műtőasztalon is ott maradhat a gyermeke. Csakhogy tisztában voltam azzal is, ha nem írom alá a hozzájárulást, azzal úgymond a halálos ítéletét írom alá. Fannival is mindent megbeszéltünk, úgy, hogy értse. Amikor betolták az intenzívre, az utolsó mondatunk az volt elválás előtt: Nemsokára találkozunk!

Fanni fél évig magántanuló volt, szeptembertől újra saját osztályközösségében folytathatja a tanulást. Remélhetőleg elfelejti a megpróbáltatásokat. A hálát aligha: Miskolcon megmentették az életét.


A levélke


Magától "kidurranhatott" volna...

A B.-A.-Z. Megyei Kórház fej-nyaksebészeti (és fül-orr-gégészeti) osztálya elvállalta Fanni nagy kockázatú műtétjét. Az osztály vezető főorvosa nem kívánt nyilatkozni, mondván: a műtét sikere nem az ő személyes érdeme, hanem az egész kollektíváé.

– A nyaki ütőért elágazásnál egy érdaganata volt a kis betegnek, úgy képzelhető el leginkább, mint egy 8x3x6 centiméteres pamutgombolyag (amely a kulcscsont magasságától az agyalapig húzódott). Folyamatosan nőtt, ezzel együtt az érfalak egyre vékonyodtak, ami azzal a veszéllyel járt, hogy egyszer csak, mint egy luftballon, kidurran – ecsetelte dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos. – Ehhez elég egy pici sérülés, vagy nyomás a nyakon, vagy éppenséggel magától is bekövetkezhetett volna. Valószínűleg ez volt az oka, annak, hogy egy éve Fanni magántanulóként végezte az iskolát.

A főigazgató hangsúlyozta, a műtét, annak ellenére, hogy jóindulatú volt a daganat, szó szerint kétesélyes volt, de az orvoscsoport felvállalta a kockázatot. Az érgombolyag ereinek egy részét embolizálták (vagyis embóliaképző anyaggal elzárták – a szerk.), másik részét műtéti technikával zárták ki, így eltávolíthatóvá vált a daganat. Elmondta, az ilyen méretű érdaganat nagyon ritka.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában