Helyi közélet

2016.07.30. 18:02

Ma már létezik mobiltörténelem - most Edelényben "jár"

Edelény - Mobiltelefontörténeti kiállítás nyílt az edelényi kastélyszigeten.

Edelény - Mobiltelefontörténeti kiállítás nyílt az edelényi kastélyszigeten.

Újabb kiállítással gazdagodott a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában működő edelényi kastélysziget. Több nagyváros után Edelénybe érkezett a számos mobiltelefont és azok történetét bemutató „Mobil-Kor-Történet” című vándorkiállítás.

„Mobil érzés”

Rémlik még az idő, amikor nem lapult mindenki zsebében, táskájában „mobil”, hanem a vezetékes telefon volt a kommunikáció leggyorsabb eszköze?

A modern kor embere elképzelni sem tudja az életét mobil nélkül, pedig hazánkban nem is olyan régen, 1990. októberben kezdte meg működését az első mobilszolgáltató. Azóta egymást érik a folyamatosan megújuló mobilkommunikációs fejlesztések és trendek. Magyarországon tizenhét évvel ezelőtt kezdték el használni az akkor még féltégla méretű készülékeket, míg Amerikában az 1930-as évektől átélhették a „mobilérzést”.

Az átlagember számára kezdetben elérhetetlen státusszimbólum volt, napjainkra teljesen hétköznapi használati tárggyá vált. Szinte nincs olyan korosztály, amely idegenkedne a mobiltelefon használatától: létezik nagy kijelzős, könnyen kezelhető változat kimondottan időseknek, de gyártanak „kakaóbiztos” háromgombos gyerektelefont is. Időközben pedig felnőtt az a „mobilgeneráció”, amelynek érzésekkel átszőtt emlékei vannak saját telefonjukkal kapcsolatban…

Kijelenthetjük, hogy ma már létezik mobiltörténelem, amelynek minden lenyomatát igyekszik megőrizni az utókor számára a Mobilkor Alapítvány. Az alapítvány gyűjteményéből bő válogatás várja a mobiltelefonok szerelmeseit az edelényi L’Huillier–­Coburg kastélyban. Az érdeklődők láthatják régi kedvenceiket, megismerhetik a legfontosabb mobiltörténeti mérföldköveket, és érdekes információkkal gazdagodhatnak mindenről, ami „mobil”. A rohamos fejlődés eredményeként, valamivel több mint két évtized távlatából tanulmányozható az új telekommunikációs korszak megszületésének minden mozzanata.

A Mobil-Kor-Történet kiállítás 2017. július 1-ig várja a látogatókat az edelényi kastélyszigeten.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában