Helyi közélet

2016.07.22. 11:54

Katolikus lesz a mezőnyárádi iskola

Mezőnyárád - Minden érintett támogatta a fenntartóváltást, a településen hagyománya volt a katolikus nevelésnek.

Mezőnyárád - Minden érintett támogatta a fenntartóváltást, a településen hagyománya volt a katolikus nevelésnek.

Az Egri Főegyházmegye veszi át szeptembertől a mezőnyárádi általános iskola fenntartói jogát. A mezőnyárádi iskola eddig a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola Szederkényi Anna Tagiskolájaként működött. Ősztől viszont már Boldog Sándor István Általános Iskolaként működik tovább.

Az iskola két fő épület­blokkból áll, a régi épület Majthényi-kúria volt, melyet özvegy Majthényiné a Szalézi rendnek adományozott. A rend 1934-ben teológusainak otthont rendezett be a kúriában, Szent Don Bosco fiai szellemiségükkel meghatározói voltak a község kulturális és közösségi életének is. 1950-ben államosították, és így lett a település általános iskolája. Ezt a katolikus szellemiséget szem előtt tartva született meg az elképzelés a település vezetőiben egy katolikus fenntartású iskola lehetőségéről. Az egyeztetési tárgyalások az Egri Főegyházmegyével 2015 őszén kezdődtek, tudtuk meg Bárdos József Szabolcs polgármestertől.

Mindenről tájékoztattak

Az egyeztető tárgyalások folyamán az Egri Főegyházmegye Oktatási Osztályának munkatársai tájékoztatták az önkormányzat, pedagógusok, szülői munkaközösségek vezetőit az átadási folyamat lépéseiről. Dr. Ternyák Csaba egri érsek fórumon válaszolta meg a felmerült kérdéseket. Az egyházmegye a szülők körében tartott felmérés eredményének ismeretében kezdeményezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mezőkövesdi tankerületének közreműködését a véleményezési eljárás lefolytatásában. Májusban mind az önkormányzat, mind az iskola dolgozói, a szülői munkaközösség támogatta az intézményfenntartói jogának átadását. Az iskolában jelenleg tizenkét pedagógus dolgozik, két álláshelyre pedig pályázatot írtak ki. Jelenleg 130-an tanulnak az intézményben, reményeik szerint azonban a környező településekről is érkeznek tanulók, az iskola szívesen fogadja a diákokat, vallási felekezettől függetlenül.

A következőtől már 48-at

Az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság osztályvezetőjétől, dr. Németh Zoltántól megtudtuk, az Egri Főegyházmegye fenntartásában jelenleg 45 köznevelési intézmény működik. A következő tanévtől egy összevonás miatt 48 köznevelési intézményt fognak működtetni. Ezek az intézmények általában többcélúak, jelentős részükben óvoda, általános iskola, középiskola és kollégium is működik. Az egyházmegyei intézmények tanulói létszáma közel 19 ezer, őket 1600 pedagógus oktatja, neveli. A következő tanévtől a tanulóik száma körülbelül 1100-zal, a pedagógusoké 110-zel nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában