Helyi közélet

2016.07.05. 16:22

Gombás finomságok főttek a bográcsokban Kissikátorban

Kissikátor - A Kissikátori Gombafesztiválon és Falunapon ezúttal is több gasztronómiai külön­legesség készült.

Kissikátor - A Kissikátori Gombafesztiválon és Falunapon ezúttal is több gasztronómiai külön­legesség készült.

Hosszú évekkel ezelőtt Kissikátorban azért kapcsolták össze a gombával a falunapot, mert a környéken, a Hangony-völgyében ezekben a hónapokban kosárszám szedték a vargányát és a csiperkét. Az elmúlt esztendőkben azonban – talán a klímaváltozásnak, a kevesebb csapadéknak köszönhetően – jóval kisebb a termés, ezért a főzőversenyhez használt gombát máshonnan szerezték be a szervezők. Az esemény népszerűsége azonban így is töretlen. A kis zsákfaluba idén is rengeteg vendég érkezett, a reggeli órákban pedig a benevezett csapatok között megindult a gasztronómiai csata.

Tradicionális

– A szabályok követték a tradíciót, idén is olyan ételeket kellett elkészíteni, amely szabadtűzön főtt, és valamilyen formában tartalmazott gombát – fogalmazott Turi Mihály, a zsűri elnöke. – Számomra örömteli, hogy a tradicionális ételek mellett mindig találkozhatunk jól sikerült újításokkal, ebből is látszik, hogy a gombát milyen sokszínűen el lehet készíteni. Az is jellemző, hogy a visszatérő csapatok tanulnak a korábban elkövetett hibákból, ezért az évek során egyre letisztultabb, finomabb készételeket adnak le a zsűrizésre.

A hely szűke miatt a sikátoriak kénytelenek voltak limitálni a főzőversenyen való részvételt, idén is csupán tizenöt civil szervezet, baráti társaság nevezését tudták elfogadni. Éppen ezért, aki ott lehetett a küzdelemben, igyekezett valami újdonságot csempészni a bográcsba. A helyiek és a környékbeliek mellett felvidéki vendégek is ellátogattak Kissikátorba, de találkozhattunk olyan főszakáccsal is, aki a falu szülöttje, és ilyenkor mindig örömmel tér haza. Ebből is látszik, hogy a gombafesztivál több mint egy egyszerű rendezvény.

– Egyre inkább kinövi magát ez a program, de igyekszünk megtartani a helyi jellegzetességet, a ránk jellemző vonásokat – fogalmazott Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere. – A főzőverseny mellett igyekeztünk olyan színes és korábban jól bevált program­elemeket megvalósítani, ami igazi kikapcsolódást, szórakozást jelent a lakosságnak. Ugyanakkor fontosnak tartottuk azt is, hogy tovább erősítsük a kapcsolatunkat testvértelepülésünkkel, a felvidéki Détérrel, és lehetőséget adjunk a Kissikátorban, valamint a környékünkön működő kulturális csoportoknak.

Színes program volt

A Kissikátori Gombafesztiválon volt horgászverseny, labdarúgótorna és sörivó verseny is. A délutánt és az esti órákat pedig a szabadtéri színpadon számos kulturális fellépő színesítette.

Többek között koncertezett a Delta, operettműsorával fellépett Tihanyi-Tóth Csaba és Bognár Rita, este pedig a rock­klasszikusokkal az Attila Fiai Társulat zárta az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában