Helyi közélet

2016.07.03. 13:45

„Az én édesanyám vezényelte egykor az ezerkétszáz tagból álló kórust”

Miskolc - Reményi Ede (postumus) zenei díjat adományozott Miskolc Weszprémy Ilonának.

Miskolc - Reményi Ede (postumus) zenei díjat adományozott Miskolc Weszprémy Ilonának.

– Zeneóvodától kezdve tanított engem az édesanyám, de végigkísérte egész zenei pályafutásomat. Kilencéves voltam, amikor Debrecenből Miskolcra költöztünk. Nekem persze elsősorban az édesanyám volt, és csak másodsorban a tanárom.

Elindította a városban a zeneóvodai oktatást." Kristekné Kiss Éva

Közös kirándulások

Sokat kirándultunk együtt a Bükkben hétvégeken. Gyerekként jól emlékszem arra is, hogy nagyon ügyes keze volt, csodálatos dolgokat kötött, horgolt, szőnyeget szőtt, kézimunkázott. Az ő elmeséléséből tudom, hogy csak 4 éves volt, amikor kiderült, abszolút hallása van, és már kisiskolás korában komponált. Az egyik rendezvényen előadta szerzeményét, amit az egyik Csokonai-vers soraira írt. Jól emlékszem arra az 1952-es decemberi napra is, amikor a Miskolci Nemzeti Színházban hangversenyt rendeztek Kodály Zoltán 70. születésnapja alkalmából, amin a zeneszerző személyesen vett részt. Ezt a hangversenyt a mai napig nem felejtem el! A koncert egyik műsorszáma Kodály: Forr a világ… kánonja volt, és Miskolc összes kórusából összevont énekkar énekelt, összesen 1200 felnőtt és gyerek, közöttük én is. És ezt a kórust édesanyám vezényelte!

Kristekné Kiss Éva mesél így édesanyjáról, Weszprémy Ilonáról, akinek munkásságát idén Reményi Ede zenei díjjal ismerte el Miskolc.

Alapító volt

Sajnos, már csak postumus, mert a legendás zenepedagógus, zeneszerző, előadóművész és karnagy tavaly januárban, 94 éves korában elhunyt. Weszprémy Ilona 1951-től a Miskolci Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneelmélet tantárgyat tanított, és igazgatóhelyettesi feladatokat látott el. 1971-ben Miskolcon tartották a zeneművészeti szakközépiskolák zeneelmélet tanárainak országos konferenciáját, melynek keretén belül bemutató órájáról a Parlandó Zenepedagógiai folyóirat is írt. Egyik alapító tanára volt a miskolci Zenei Általános Iskolának. Elindította a városban a zeneóvodai oktatást. Egyedi, önállóan kidolgozott módszerét Kodály Zoltán országosan bevezetésre javasolta.

Több kórus szervezése és vezetése fűződik a nevéhez. Például a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem 120 tagú férfikara, a Megyei Tanács patronálásával a Központi Kórus elnevezésű vegyes kórus, a MÁV Járműjavító férfikórusa, a Miskolci Kisipari Szövetkezetek vegyes kórusa. Énekkaraival számos hangversenyen Miskolcon, valamint az ország különböző városaiban és külföldön is fellépett. 1966-ban a Zeneművészeti Főiskola Miskolci Tagozatához helyezték át adjunktusi beosztásba. Itt dolgozott nyugdíjba vonulásáig, majd ezt követően 2002-ig óraadóként tanított, mesélte lapunknak leánya, aki maga is zenetanár, ma már nyugdíjas. Hozzátette: édesanyja 50 évig tanított a Zenepalotában, a földszinti 6-os számú teremben, ezért tanítványai kezdeményezésére ez év október 1-jén, a zene világnapján Weszprémy Ilona-teremmé fogják ezt a helyiséget felavatni. Az esemény ünnepi hangversennyel kezdődik, a koncerten a volt növendékek lépnek föl.

„Csodás jelenség”

Keresztfalvi Gizella főiskolai tanár, egykori tanítványa pedig így ír Weszprémy Ilonáról:

„Azon szerencsések közé tartozom, aki nemcsak növendéke voltam, hanem előadóművészi szerepléseinél is jelen lehettem. Élveztem technikás zongorajátékát, láttam szuggesztív kórust, közönséget egyaránt magával ragadó vezénylését. Különleges, vonzó egyéniségével csodás jelenség volt a színpadon. Kórusaival számos díjat nyert az országban rendezett versenyeken, öregbítve Miskolc hírnevét. Munkáját és hivatását példamutatóan, mély tisztelettel, emberséggel és alázattal végezte. Rendkívüli adottságai, zenei polihisztori tudása őszinte szerénységgel párosult. Nem szerette a dicséreteket, azokat elhárította, mondván, hisz ő a munkáját végzi”.

- ÉM-HE -


Munkája eredménye

Weszprémy Ilona tanítványai közül sokan lettek kiváló zenetanárok, karnagyok.

Csak néhányan közülük: Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző karnagy, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Keresztfalvi Gizella főiskolai tanár.

Reményi Ede-díjas növendékei voltak, mint zenetanár karnagyok: Halmainé Újvári Mária, Regős Zsolt, Balásné Molnár Ildikó, Dr. Nádassy Lászlóné, Homródiné Engi Zsuzsa, Sándor Zoltán a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet igazgatója, Pogonyi Lászlóné zenetanár karnagy, Zsignár Istvánné zenetanár.

Pro Urbe-díjasok: Gergely Péter Pál zenetanár karnagy, Rőczei Ferencné zenetanár.

Nívó-díjasok: Apró László fuvolaművész, Halász István fagottművész, Kerényi Gáborné zenetanár.

Pedagógiai-díjasok: Kormány Attila zenetanár karnagy, Szuhánszki Tamás zenetanár karnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában