Helyi közélet

2016.06.05. 15:04

Vb-szinten "tolják" a grapplinget

Miskolc - Olyan, mintha a judót meg a birkózást össze­kevernék. Nagyon megy a miskolci klubnak.

Miskolc - Olyan, mintha a judót meg a birkózást össze­kevernék. Nagyon megy a miskolci klubnak.

A grappling kívülről talán olyan, mintha a judót meg a birkózást összekevernénk. A Magyar Birkózó Szövetség külön szakágként kezeli. A grappling egy állásból való küzdelem, nincs ütés, nincs rúgás – magyarázta érdeklődésünkre Mellik Béla, az idén 20 éves Miskolci JuJitsu Egyesület vezetője, 6. danos mestere. – Le kell vinni a másikat a földre.

Dobással, bárhogy, mint a birkózásban vagy a judóban, és onnantól kezdődik a küzdelmi rész. Ugyanazokért adnak pontot, mint a judóban, de hátulról is lehet szerezni, mint a birkózásban.

A JuJitsu mester elmondta azt is, hogy kétfajta ruhában zajlanak a versenyek. Az egyik a NoGi, amikor tulajdonképpen „nincs ruha” (a gi japán szó, ruhát jelent – a szerk.), csak egy birkózó­ruhaszerű, passzos cucc. Amikor pedig Giről beszélünk, az pedig a judóruhában zajló küzdelem.

Mind a két kategóriában

A Miskolci JuJitsu Egyesület nem mellékesen 2010-ben volt az első grappling-világbajnokságon (Krakkóban), de az országban is körülbelül akkorra tehető az érkezése, hiszen 6 éve volt az első országos bajnokság is.

A miskolci klubban Karakó Hunor, Körmöndi Richárd, Sejkoczki Dávid, Máté Ádám, Krebán Oliver és Kálmán Marcell ér el időről időre szép sikereket. Közülük például idén áprilisban a grappling-bajnokságot mind a két kategóriában megnyerték, ráadásul ugyanezen a versenyen a legtöbb rangsorpontot a Miskolci JuJitsu Egyesület szerezte. A következő megmérettetés most szombaton Kecskeméten lesz.

Ha valaki kedvet érez a grapplinghez, nyugodtan jelentkezhet a Miskolci JuJitsunál: egyelőre a Győri kapui dojóban (Győri kapu 145.), majd nyártól Diósgyőrben, egy jóval tágabb edzőteremben.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában