Helyi közélet

2016.06.22. 12:22

Tarthat és követelhet

<em><strong>Hogy rohanok-e minden egyes csekkel azonnal a postára, hogy határidőre befizessem azt? Nem igazán, inkább megvárom, amíg megérkezik az adott hónapban befizetendő valamennyi csekk és egyszerre esek túl rajta, de szerintem az emberek többsége hasonlóan gondolkodik.</strong></em> <strong>Uri Mariann írása.</strong>

Hogy rohanok-e minden egyes csekkel azonnal a postára, hogy határidőre befizessem azt? Nem igazán, inkább megvárom, amíg megérkezik az adott hónapban befizetendő valamennyi csekk és egyszerre esek túl rajta, de szerintem az emberek többsége hasonlóan gondolkodik. Uri Mariann írása.

Így van, amit a megadott határidőnél hamarabb, másokat némi késéssel fizetek be. Hogy ezért behajtási költségáltalányt rójon ki egy cég? Nos, ha nem boldogul az ügyféllel és tevőlegesen tennie kell azért, hogy hozzájusson a pénzéhez, hát tegye. De néhány napos késésért tizenezreket kivetni, pláne visszamenőleg, csak azért, mert a törvény lehetőséget ad rá, nem túl humánus dolog.

A mód pedig, ahogyan magyarázza a bizonyítványt az egyik hazai gázszolgáltató, hát… meglehetősen vérlázító. Sokak zsebében kinyílott az a bizonyos bicska az elmúlt napokban-hetekben, amikor megkapták a számlát.

Tarthat igényt, illetve követelheti – így fogalmaz a törvény. Vagyis a lehetőség valóban adott, de az eljárás akkor is kifogásolható. Nem értem, miért gyakori, hogy a sokak számára rosszabb opciót választja az, aki a döntést hozza. Miért a „követelheti” az erősebb? Miért nem a „tarthat”?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában