Helyi közélet

2016.06.22. 17:58

Különleges növényeket gondoznak Göncön

Gönc - Szépen nőnek a tavaly telepített császárfák Göncön, tudtuk meg Elek Pétertől, a közfoglalkoztatás szakmai vezetőjétől.

Gönc - Szépen nőnek a tavaly telepített császárfák Göncön, tudtuk meg Elek Pétertől, a közfoglalkoztatás szakmai vezetőjétől.

Amelyik jó talajba került, már a másfél méteres magasságot is elérte. Mivel az ültetvényt egy volt szemétlerakó helyére telepítették, nem egyenletes a talaj minősége. Tavaly 3 ezer palántát ültettek el a közfoglalkoztatottak, az idén kétezret. A császárfa kiváló energianövény, jövőre az első telepítést már vágni lehet és jó meleget ad majd az önkormányzat épületeiben.

A város olyan csemetéket is vásárolt, amelyek nem a meleget szolgáltatják majd, hanem a szépséget. A város sétánya mellé ültetik ezeket, hogy díszei legyenek a településnek. Maga a fa is szép, de amikor virágzik, akkor még csodálatosabb látványt nyújt. Jelenleg 12–15 munkás foglalkozik a császárfákkal, melyek a második évben már nem munkaigényesek, de azért figyelni kell rájuk.

Elek Péter az idén azon gondolkodott, milyen növényt lehetne még telepíteni, aminek gondozása több embernek adhatna munkát, de bevételt is hozna a városnak. Ráakadt a homoktövisre, ami különleges és szinte minden részét lehet hasznosítani. Ők a német nemesítésű mellett döntöttek, 800 tő már a földben is van. A harmadik évben kezd teremni, de a negyedik évben fordul igazán termőre. Narancssárgás termése van, amit sok helyen gyógynövényként használnak, de üdítőitalokban is gyakran találkozhatunk vele.

– A szüretelése lesz egy kicsit nehéz, mert mint a neve is mutatja, tele van tövissel. A szokásos szüretelés módja az, hogy levágják a termővesszőket, lefagyasztják azokat, és akkor már szinte maguktól leperegnek az értékes bogyók – mesélte Elek Péter.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában