Helyi közélet

2016.06.24. 08:58

Diplomaosztó Miskolcon - Sok tanulással, de megszerezték a két betűt

Miskolc - Csoportkép a friss diplomásokról, hangos ujjongás, majd magasba repült a talársapka.

Miskolc - Csoportkép a friss diplomásokról, hangos ujjongás, majd magasba repült a talársapka.

A szülők sokkal izgatottabbak voltak a Miskolci Egyetem csütörtök délelőtti diplomaosztóján, mint a frissen végzett jogászhallgatók. Az előbbiek ugyanis a megfelelő helyet keresték, ahonnan jól látják majd a diplomát átvevő gyereküket, és jó fotót is készíthetnek a nagy pillanatról. A végzősök azonban már túl voltak az államvizsgát jelentő izgalmakon, ami nagy könnyebbség volt számukra, így csak a meghatódást lehetett látni rajtuk, vagy éppen azt, hogy el sem hitték, hogy a sok-sok tanulás után eljött ez a pillanat is.

A külkereskedelmi főiskola után jelentkeztem a jogra. Dr. Hliviák Zita

– Öt év alatt sikerült elvégeznem az egyetemet, nehéz volt, sok-sok vizsga, a végén négy államvizsga, de júliusban biztos pihenek – mondta Jámbor Bianka. Egészen pontosan már dr. Jámbor Bianka, hiszen tegnaptól ezt a két betűt is használhatja a neve előtt. „Kiskoromtól az volt az álmom, hogy jogász legyek, illetve, hogy dr. legyen a nevem előtt”– újságolta boldogan.

Bianka azt is elárulta, mindenképp ügyvédként szeretne dolgozni, a polgári, gazdasági jog érdekli, és valószínűleg Budapesten helyezkedik majd el ügyvédbojtárként.

Munka mellett

Hliviák Zitának is a sok tanulás jutott elsőként eszébe, amikor az egyetemi évekről kérdeztük. Ő munka mellett végezte a jogot, Budapesten dolgozik, ahogy ő fogalmazott, a médiában. De a későbbiekben ügyvédként szeretne elhelyezkedni.

– A külkereskedelmi főiskola után döntöttem el, hogy a jog is érdekel, és ezért jelentkeztem erre a szakra. A végén nagy hajrá volt, de most jó érzés, megérte – mondta.

A frissen diplomázottak között Certicky Máriot is megtaláltuk, róla már korábban is írtunk, ő ugyanis egyike volt annak a félszáz hallgatónak, akik a Miskolci Egyetemen Kiválósági Jogászösztöndíjat kaptak az Igazságügyi Minisztériumtól, még áprilisban. Azóta túl van az államvizsgán és a neve immár helyesen: dr. Certicky Mário.

– A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon folytatom a tanulmányaimat, a PhD-fokozatot szeretném megszerezni, a jövőben pedig ügyvédként szeretnék dolgozni. Az ösztöndíjból korábban is nyaralást terveztem, erre most sor kerülhet – árulta el Mário.

Tovább a jogon

Dányi Kinga a jogi felsőoktatási szakképzésen van túl, célja, hogy a jogi karon folytassa a tanulmányait. „Nagyon érdekel a jog, a célom, hogy doktor legyek” – mondta.

Friss diplomás jogászok

Csütörtökön a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar végzősei is átvehették a diplomájukat. Pénteken 10 órakor a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet, délután 2 órakor pedig a Műszaki Földtudományi Kar, Műszaki Anyagtudományi Kar és Egészségügyi Kar végzősei kapnak diplomát. Szombaton a Gépészmérnöki és Informatikai Kar 10.30 órakor kezdődő jubileumi oklevélátadó ünnepségén az egyetemen végzett 142 öregdiák veheti át aranyoklevelét, és 33 egykori hallgató kapja meg gyémántoklevelét.

Lehetőségek tárháza

– A lehetőségek tárháza vár a jogi diplomásokra, éppen ezért jó döntés volt, amikor ezt a pályát választották – kezdte ünnepi beszédét dr. Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jogászi tevékenység magában hordja az állandó tanulás szükségességét és mindenképp kreativitást igénylő hivatás.

És beszélt arról is, hogy a jogi diplomához kötött állások mindenképp változatosak. De beszédében arra is ösztönözte a friss diplomásokat, hogy a jogi tudás mellé igyekezzenek más szakmai ismeretet is megszerezni.


Az Állam- és Jogtudományi Kar diplomaátadó rendezvénye:


A Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar diplomaátadó rendezvénye:


A Gépészmérnöki és Informatikai Kar és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet diplomaátadó rendezvénye 2016. június 24-én, pénteken kb. 9 óra 50 perces kezdettel lesz élőben megtekinthető itt:


A Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és az Egészségügyi Kar diplomaátadó rendezvénye 2016. június 24-én, pénteken kb. 13 óra 50 perces kezdettel lesz élőben megtekinthető itt:

Forrás: uni-miskolc.hu.


Három kar, az Állam- és Jogtudományi, a Bölcsészettudományi és a Gazdaságtudományi Kar végzősei vették át csütörtök délelőtt és délután oklevelüket a Miskolci Egyetemen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában