Helyi közélet

2016.06.12. 12:22

A Tóth-Vajna ikrek jótékonysági koncertje Miskolcon

Miskolc - Ismét szűkebb hazájában, Miskolcon hallható a város művész (amúgy orvos) ikerpárja.

Miskolc - Ismét szűkebb hazájában, Miskolcon hallható a város művész (amúgy orvos) ikerpárja.

Pereskedéstől sem mentes hosszas küzdelem előzte meg a miskolctapolcai református templom építését. Ám 15 évvel ezelőtt felépült, s felszentelték a Viszlai József építész tervezte, döntően külföldi adományokból épült kör alakú kis templomot, amelyet a gyülekezet azóta is igyekszik az anyagi lehetőségeiktől függően szebbé, jobbá tenni. Így, amikor a templom megálmodója és gondnoka, Simon István lapunkban olvasott a miskolci Tóth-Vajna ikerpárról, Gergelyről és Zsomborról, valamint a Deszkatemplomban adott orgonakoncertjükről, közvetítésünkkel felkérte őket: egy orgonakoncerttel segítsék a templomot.

– A gyülekezetünk százfős, de főleg nyaranta szívesen járnak ide istentiszteletekre az üdülővendégek is. Ezenfelül kulturális rendezvények számára szinte egyedül e templom szolgál Tapolcán – mondta lapunknak Simon István.

– Mivel miskolciként szeretünk itthon játszani, örömmel mondtunk igent a felkérésre. Addig leveleztünk, amíg megtaláltuk a megfelelő időpontot. Habár megkérdezték, mennyi a tiszteletdíjigényünk, mi nem fogadunk el semmit, a koncert ingyenes, a perselybevétel a templom javát szolgálja. Tapolcához személyes kötődés is fűz: a templomtól feljebb van a nagyszüleink hétvégi háza, ahol rengeteg időt töltöttünk régen, és a mai napig szívesen megyünk oda megpihenni a családdal nyaranta – osztotta meg Tóth-Vajna Gergely.

Koncertek sorozata

Ezzel a tapolcai koncerttel kezdődik számukra a nyári koncertek sorozata, ezt követi majd a Klassz a pARTon Fesztivál, koncert a budapesti Zenetudományi Intézetben, a ceglédi Bach-orgonán, három koncert a Kapolcsi Művészetek Völgyében, Balatonlellén, Londonban a Händel Házban, egy erdélyi turné, végül egy szólókoncert az Utrechti Régizene Fesztiválon.

- ÉM-SzK -


Jótékonysági koncert

Helye: Miskolc-Tapolcai Református Templomban (Kálvin János Sétány 1.)

Ideje: június 12-én este 6 órától fél 8-ig

Műsoron: négykezes és szóló orgona­művek ( J. S. Bach, J. C. Bach, W. A. Mozart, D. Buxtehude és G. Frescobaldi művei)

Közreműködik még: a Miskolc-Tapolcai Vegyes Kórus

A művészekről: http://www.toth-vajna.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában