Helyi közélet

2016.06.04. 13:11

A Selyemrétinek saját lángosa van

Miskolc - Kék és sárga színű koktél, sok-sok jég, citrusok, indulhat a nyár.

Miskolc - Kék és sárga színű koktél, sok-sok jég, citrusok, indulhat a nyár.

Piacon és strandon kötelező a lángos – vallja Nyeste Éva, a Selyemréti Strandfürdő büféjének egyik szakácsa. És ha valaki, akkor ő tudja, hiszen nem telik el nap úgy, hogy a strandolók ne rendelnének az olajban kisütött tésztakorongokból. Jó is az, még akkor is – vagy éppen azért –, ha nem éppen könnyű étel.

Töltött és töltetlen

Valaha – évtizedekkel ezelőtt – csak egyfajta létezett, a sima lángos, amit a büfépultra kitett fokhagymás lével lehetett ízesíteni. Majd valakik „feltalálták” a sajtost és a tejfölöst, innen pedig már egyenes út vezetett a sajtos-tejfölöshöz. Azóta pedig semmi nem szabhat határt a lángoskészítők fantáziájának: van már magyaros, kukoricás, bolognai, káposztás, töltött, töltetlen.

A napokban pedig felfedeztünk egy újat: a Selyemréti Strandfürdő „saját márkás” lángosát. Az ínycsiklandó tésztára fokhagymás tejföl, sajt kerül, majd erre még pirított szalonnát és sült hagymát halmoznak, na meg persze egy aprócska zászlót, ami jelzi, ilyet csak itt kap a kedves vendég.

Igaz, nem éppen diétás ételről van szó, de úgy tűnik, a strandolókat ez nem zavarja. Úgy vannak vele, majd leússzák a felesleges kalóriát, meg egyébként is nehéz ellenállni a finomra sütött tésztának, a ropogós feltéteknek.

Csapatmunka

– A sajtot ízlés szerint variáljuk, lehet simát vagy füstöltet kérni. A vendégek nagyon kedvelik, már az első napokban alig győztük sütni – árulta el Timák Ádám szakács. Ő és kollégái együtt találták ki, hogy legyen a strandnak olyan étele és itala, ami csak a Selyemrétre jellemző. Így született meg a selyemréti lángos és a selyemréti koktél.

A koktél színében megjelennek a fürdő színei: a kék és a sárga. A jéggel teli pohárba kerül lime, narancs, citrom, mentalevél, cukorszirup, curacao, narancs- vagy ananászlé. Ha valaki egy kis alkohollal szeretné megbolondítani, arra is van lehetőség, akkor rummal dobják fel a Selyemrét italát.

A koktél kitalálói szerint a nyári forróságban kiválóan hűsít a citrusokkal megpakolt ital. És valóban. Kipróbáltuk a kék-sárga koktélt, és amellett, hogy látványra is igen kellemes, a jéghideg, édes és savanykás italt jólesett a medenceparton szürcsölni.


Recept

A selyemréti lángos receptje

A szárazanyag és a folyadék aránya 40–60 százalékos legyen, ezt javasolta a szakács.

Hozzávalók:

1 kg liszt, fél élesztő, 5 dl víz, 1,5 kanál só, kiskanál cukor.

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, ha szükséges plusz vizet is adunk hozzá, hogy lágy, puha tésztája legyen. Melegben nem kelesztik tovább 10–15 percnél. És 20 dkg-os bucikat formálnak belőle, ezekből lesz a lángos.


Éreztük: itt a nyár, a strandszezon

Timák Ádám szakács azt is elárulta, ő annyira nem szereti a lángost, mert túl laktató a számára. Persze, amikor megtudtuk, hogy a szakácsok közel 50 fokos konyhában sütik ezt a kelt tésztát, rájöttünk, ha nekünk kellene nyáron a forró olaj mellett állnunk, lehet, mi sem szeretnénk.

De szerencsére nem így van, így a selyemréti lángost is szívesen megkóstoltuk. A gazdag feltéttel készített tészta szélen vastagabb volt, belül vékonyabb, de nem száraz. Kellemesen puha és világos volt. Ez utóbbi titkát is megtudtuk a lángoskészítőktől: friss legyen az olaj, és a cukor mennyiségétől is függ a kisült tészta színe. A ráhalmozott szalonna és hagyma ropogósra volt sütve, és a fokhagymás tejföllel együtt igazán ízletes volt. Nem mondjuk, hogy könnyű étel, de a hideg koktéllal leöblítve finom ebéd volt. Valahogy egyből éreztük: itt a nyár, itt a strandszezon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában