Helyi közélet

2016.06.08. 08:40

A romok közt felejtették a MÁV-telepi családokat?

Miskolc - Családok élnek a MÁV-telepen. Semmi hír nincs arról, hogy költözhetnek-e.

Miskolc - Családok élnek a MÁV-telepen. Semmi hír nincs arról, hogy költözhetnek-e.

Hat család és egy bérház lakói: reménytelennek látják a sorsukat a miskolci MÁV-telepen. MÁV-bérlakásokban éltek hosszú évtizedeken át, a bérleti díjat még ma is a MÁV-nak fizetik. Aki tehette, csinosítgatta házát, vakolt, bevezette a vizet, fürdőszobát épített, nyílászárót cserélt, hogy emberivé tegye lakhelyét, mindezt önerőből, de a MÁV engedélyével.

Így ment ez egészen 2013 augusztusáig. Akkor behívták őket a MIK-hez, ahol mondták, a területet szanálják, mert út épül a helyén. Ígérték, karácsonyra önkormányzati bérlakásba költözhetnek. Ez két és fél éve volt, azóta nem történt semmi. Illetve 16 háznyi sorstársuk (igaz, az említett határidőnél jóval később) költözhetett, ők azonban maradtak, mintha ott­felejtették volna őket.

A MÁV-telepi „ottragadtak” bizonyos időközönként életjelet adnak. Ilyenkor írtunk a helyzetükről, mint például egy éve: az egyik család életén keresztül mutattuk be sorsukat. (2015. július 23.)

A helyzet változatlan

A napokban két levél és egy telefon is érkezett tőlük – egymástól függetlenül. Az egyik levélből idézünk, bár látnunk kell, a helyzet változatlan:

„Öltönyös urak járták már többször is a telepet hónuk alatt mappával, de az itt maradt 6 családhoz azóta sem szól a kutya sem. Az Y-híd megépítése miatt a MÁV-telep kétharmadát lebontották. A bontás ideje alatt sok mindent megéltünk. Nyeltük a sűrű port, mert reggel 6-tól délután 5 óráig dolgoztak a munkások és a munkagépek, és közben, amikor az udvaron jártunk, sírtunk, hogy miért nem költözhettünk el akkor, amikor a többi család. A lakást szellőztetni is csak a munka végzése után egy óra elteltével lehetett, mikorra leülepedett a szálló por. Többször ránk szólt a biztonsági őr, aki felügyelte a bontást, hogy »ez magán- és bontási terület! Erre nem szabad közlekedni!«

Vannak családok, akik azóta egyedüliként laknak egy-egy utcában. Ha elmennek dolgozni, azon idegeskednek, hogy mire hazaérnek, abból a kis szegénységükből lesz-e valami, vagy kirabolták őket.

Olyan család is akad, akinek a feje felett a tetőt megbontották a munkások. Azóta is úgy van. Nem érdekel senkit, hogy beáznak, és most a cserép helyén kis fácskák nőnek ki a padlásról a tetőre. Hiába jelentette az ott lakó az illetékeseknek, azóta is úgy van.

A bontás óta elszaporodtak nagyon a rágcsálók. Nagyon sok a patkány. Embermagasságig ér a gyom. Megnőtt a fertőzés veszélye. Volt részünk többször a vízvezeték csőtörésében, télen-ősszel és a nyári esőzések után alig tudunk közlekedni a nagy sár és a gépek által kátyúkat hagyott kis tavacskák miatt. Taxi már egyáltalán nem jön be a telepre. A mentő is csak lépésben (pedig sok az öreg), kerülgetnie kell a vízzel teli kisebb-nagyobb kátyúkat. A MÁV Igazgatóság lakásügyi osztályán, akiktől eddig érdeklődtünk a további sorsunkkal kapcsolatban, csak azt a választ kaptuk, hogy ne csináljunk semmit már az épületen, mert az kidobott pénz lenne”.

Időpont? Nincs

Most is érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál, hogy mi lesz a MÁV-telepen ragadt családokkal, konkrét határ­időkre voltunk kíváncsiak. A kapott válaszban erre utalás sincs. Koczák Szilvia szóvivő részletezi magát a projektet „a NIF Zrt. irányításával megkezdődött az Y-híd és a Tiszai pályaudvaron kialakítandó intermodális csomópont (IMCS) előkészítése”, és hangsúlyozza, azokat az épületeket bontották el, amelyek a tervezett Y-híd területén találhatók, és amelyek korábban a MÁV tulajdonában voltak, és a vasúttól bérelték az ott lakók. „Mivel az intermodális csomópont tervezése még folyamatban van, csak annak elkészülte után lehet pontos választ adni, mi lesz az érintett területen található ingatlanok sorsa. A kivitelezés megkezdése előtt az ingatlanok lakóinak elhelyezésére megfelelő intézkedések történnek majd.”


Két korábbi cikk: két éve, egy hete

Először írtunk a problémáról. Akkor még ott tartott az ügy, hogy összepakolva ült 34 család, várták, hogy költözhessenek, ám hiába. Kiderült, a MÁV (a terület birtokosa), a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF, azaz a beruházó) és a miskolci önkormányzat nem tudtak megegyezni a területről. Jóval később az egyezség megszületett, a szerencsések elköltözhettek a felújított MIK-es bérlakásokba.

A MÁV-telepen rekedtek egy csoportja elment az Y-hidas beruházás kapcsán rendezett közmeghallgatásra. Felszólaltak és elpanaszolták az áldatlan állapotokat: amit a levélben is leírtak. Kérdéseikre Rostás László, Miskolc főépítésze válaszolt. Mint mondta, a terület tulajdonosára a jó karbantartási kötelezettség vonatkozik. Tehát hozzájuk (lakók, önkormányzat, kivitelező) kell ügyükben fordulniuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában