Bontás a MÁV telepen – Otthagytak öt-hat családot. Velük mi lesz?

Akt.:
Hornyákék az építkezés szomszédságában élnek
Hornyákék az építkezés szomszédságában élnek
Miskolc – „Azt tudjuk, hogy mennünk kell nekünk is valamikor, de részleteket semmit. ”

„Nemrégiben megírták, hogy megkezdték a MÁV telep házainak bontását”, írta az Észak-Magyarországnak egyik olvasónk. „Ezzel nem is lenne baj – folytatta –, mert már tűrhetetlenek voltak az állapotok. A lakók kiköltöztetése után ellepte a gaz az udvarokat, befalazták az ajtók, ablakok nyílását, oda hordták a szemetet, megjelentek a patkányok. Arról pedig senki nem nyilatkozik, hogy a bontásra ítélt részen még otthagytak öt-hat családot. Velük mi lesz? Nekik végig kell élniük, ahogy a szomszédos házakat a földdel teszik egyenlővé, nyelik a port és sírdogálnak. Ott a bérház is, vajon azzal is van valami tervük?”

Takaros porta

Szerdán a helyszínen jártunk. A MÁV telep házainak bontása már javában zajlik, mint korábban írtuk, augusztus végéig 16 házat szanálnak. A területre az Y-híd beruházáshoz van szükség: már készül a kétszer kétsávos, 2,7 kilométer hosszú út terve.

Y_hid_riport_2

A bontási terület szomszédságában valóban ott maradt néhány ház. Némelyik rogyadozik, a kertje rendezetlen, némelyik pedig takaros kis porta. Az egyikbe, Hornyákékhoz becsengetünk, akik megerősítik a levélíró által mondottakat.

– Azt tudjuk, hogy mennünk kell nekünk is valamikor, de részleteket semmit – mondta Hornyák Zsolt, aki szüleivel él a házban. Megjegyezte, semmilyen tájékoztatást nem kaptak sem az önkormányzat, sem a beruházó részéről. Azt sem tudják, pontosan mire kell majd a portájuk. Maga az építkezés alig 150 méterre zajlik tőlük. A zajt, a port megfogja az előttük lévő házsor, így nem nagyon érzik, ám több család is panaszkodik az utcában, főleg a közeli bérházban élők.

„Bizonytalan minden”

– A szemét nagy, a közterületeket nem vagy túl későn kaszálják, sok a patkány is errefelé – panaszolta Hornyák Zsolt. Elszaporodtak a macskák is az elhagyott házak környékén. Igyekeznek etetni őket a maradékokból, de érzik, nem ez a megoldás. Már szóltak az állatvédőknek, de eddig nem történt semmi.

– Bizonytalan minden – jegyezte meg Hornyák Zsolt. Korábban a MÁV-tól bérelték az akkor még szolgálati ingatlant, 2013-ban a magyar állam lett a tulajdonos. Ám szerződést nem kötöttek, és a számlák sem úgy érkeznek, mint korábban. Legutóbb például százezres vízdíjat számláztak az „ottfelejtett” lakóknak, mert a milliós kinnlévőséget elosztották a maradók között.

– Hajdu Mariann –


Kapcsolódó cikkek:

Bontják a MÁV-telepet, tervezik a leendő Y-hidat

Miskolc – Augusztus végéig 16 házat bontanak le, a tervek év végéig készülnek el. tovább »

Y-híd: Javítják a rossz terveket

Miskolc – Az érintettek panaszkodnak, nincs hír a beruházásról. Megtudtuk, azért halad. tovább »

Nézőpont: MÁV-telepi kisbíró

„A nem kellő tájékoztatás.” Ez volt az a kulcsmondat a MÁV-telepen járva, ami több alkalommal is visszacsengett az ott élőkkel beszélgetve. A történet, ami a telepieket erősen érinti, ismert: Y-hidat terveznek, többszintes aluljárót, és még sok mást. Mivel többmilliárdos projektről van szó, elenyészőnek tűnhet egy, a még ott élők postaládájába bedobott szórólap például. Mire számíthatnak? Mi a menete az építkezésnek? Kihez fordulhatnak kérdéseikkel? Ilyennel nem találkoztak a lakók. Juhász-Léhi István jegyzete. tovább »

hirdetés


hirdet�s