Helyi közélet

2016.06.21. 09:03

A Jogos jogvédői a romák jogait védik

Miskolc - Jogos néven alapítottak civil jog- és érdekvédő szervezetet azok a romák, akik az elmúlt évben elvégezték a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) jogvédőképzését.

Miskolc - Jogos néven alapítottak civil jog- és érdekvédő szervezetet azok a romák, akik az elmúlt évben elvégezték a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) jogvédőképzését.

Az egyesületüket májusban jegyezték be, de már korábban is kértek tőlük segítséget. Nem beszélve arról, hogy a képzés indításakor úgy válogatták össze a csoportot, hogy azok kerüljenek be, akik már foglalkoztak a romák képviseletével.

Tudtuk, vidékre mindenképp kell képviseletet vinnünk." Muhi Erika

– Azt gondoltuk, akkor tud fennmaradni a csoporttagok közötti együttműködés, ha civil szervezetté alakulnak, azaz továbbra is együtt dolgoznak – mondta Muhi Erika. – A képzésünkön 15-en vettek részt. Ez egy úgynevezett pilot program volt, amelyet – a Norvég Civil Alap támogatásával – elsőként Borsodban indítottunk el. Kidolgoztunk egy tematikát, hogy tényleg jogvédő ismereteket tanuljanak a résztvevők és mindezt úgy, hogy az elméleti rész mellett gyakorlati ismereteket is szerezhessenek. A jelentkezők kiválasztásánál arra is törekedtünk, hogy lefedjük a megyét, minden járásból hívtunk fiatalokat, nőszervezetek tagjait is. A NEKI egyébként azért megyénkben indította elsőként ezt a képzést, mert a statisztikákból kiderült, a 19 megyét nézve a panaszok 30 százaléka Borsodból érkezett hozzájuk.

– Tudtuk azt is, vidékre mindenképp kell képviseletet vinnünk, hiszen a 2010-es években a válság és az uniós pályázatok beszűkülése miatt megszűntek a vidéki roma jogvédő szervezetek. Emiatt kialakult egyfajta Budapest-függőség, mindenki onnan próbál segítséget kérni. De ez rettenetesen nehézkes. Éppen ezért az elmúlt években érzékeltük, hogy muszáj, hogy a helyieknél legyen olyan tudás, hogy az alapvető ügyekben – nyilván nem a bonyolult jogi kérdésekben – tudjanak megoldást találni. Ilyen például egy fellebbezés, határozat pontos megírása, azaz egyszerű dolgok, amelyek a mindennapi élethez szükségesek – sorolta Muhi Erika.

- ÉM-NSZR -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában