Helyi közélet

2016.06.26. 20:18

A jó borokat ünnepelték Bogácson

Bogács - Kulturális és szórakoztató programokra, borversenyre is várták a múlt héten az érdeklődőket Bogácson.

Bogács - Kulturális és szórakoztató programokra, borversenyre is várták a múlt héten az érdeklődőket Bogácson.

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg idén a Bükkvinfest – Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borversenyt. A zsűri idén 252 bort bírált el, nyolcvannal többet, mint tavaly, s az ítészek is szigorúbbak voltak, két nagy aranyérmet, 44 aranyat, 144 ezüstöt és 45 bronzérmet osztanak ki a szombati eredményhirdetésen.

Szente Imre, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a színvonal már közelítette a nemzetközit. Az elbírált borok között voltak németek, osztrákok, dél-szlovákiai, egri, mátrai és tokaji nedük is, természetesen a bükkaljaiak mellett.

Az egyik nagy aranyérmet kiérdemelt bort, egy 1971-es rizlinget Karl Heinz Moser hozta a Rajna vidékéről. Bogács díszpolgára mindig örömmel jön a településre, s a Rajna-vidéki borászok is örömmel küldenek borokat a bogácsi fesztiválra.

- Meglepett, hogy az én borom kapta a legjobb minősítést, nem számítottam rá, de büszkeséggel tölt el. A környék borait is hoztam, 26 féle német nedüt, ennek 95 százaléka helyi rizling volt, a többi vörösbor, illetve rozé. Az egész világon szoktak versenyezni a borokkal, de nem borünnepeken, hanem hagyományos borászati versenyeken. Ez a mostani győztes az évszázad bora volt, nagyon sok díjat nyert – mondta a csak Charlie-ként emlegetett férfi.

- A mi vidékünkön Nagy Károly fia, Jámbor Lajos óta termesztenek szőlőt, s készítenek bort. A pincék száz méter mélyen vannak. A johannisbergi kastély pincéjében 1689 óta tárolnak borokat, s van ott egy földalatti könyvtár. A rajnai rizling ízének titka a kvarcit kőzet. A kvarcit a nap melegét raktározza, éjszaka pedig leadja, így kiegyenlített a hőmérséklet, mintha kétszer kényeztetné a nap a szőlőtőkét.

Az őshonos rizling gyökere hat méterről szívja föl magának az erőt és a beltartalmakat. Ennek köszönhetően lehet sokáig tárolni ezeket a borokat, a savak frissen tartják a bort. Persze a bort nem tárolni, hanem inni kell – mondta Karl Heinz Moser.

A most húsz esztendős Szent Márton Borrend három új tagot is avatott: Lengyelné Kis Ivett mezőkövesdi hegybírót, Sepsi Barnabás mezőcsáti vállalkozót, valamint Axel Heinrich Bremsert, aki Pullman City békebírója.

A férfi gyakran jár Bogácsra, de egyébként egy németországi western városban lakik, ugyanakkor egy borvidékről, Rüdesheimből származik.

A környékükön a Római Birodalom katonái honosították meg a szőlőtermesztést.

- Édesapám is borászkodott, saját célra készített borokat, én pedig gyerekkorom óta szeretem a borokat, valamint az abból készített különféle italokat. Gyakran vagyok Bogácson, a borverseny zsűrizésében is részt vettem régebben.

Nagyon élvezem a magyarok vendégszeretetét, szívélyességét – mondta Axel Bremser, aki egyébként íjászkodik, saját lőtérrel is rendelkezik, s most felszerelést is ajándékozott a bogácsi lövészklubnak.

Axelt egyébként édesapja is elkísérte Magyarországra, így tanúja lehetett, hogy újra van lovag a családban. A családfát ezer évre visszavezető famíliában – bár korábban gyakran előfordult – ugyanis legutóbb háromszáz éve volt utoljára lovag.

Borlopó-versenyt is rendeztek

Az elmúlt napokban szakmai és szórakoztató programokat is tartottak Bogácson. Egyebek között könyvbemutató, komoly- és könnyűzenei koncertek szórakoztatták a helyieket. A szombati focitornát a bükkzsérciek nyerték, aznap helyi és erdőszentgyörgyi hagyományőrzők is felléptek, s rendeztek borlopó-versenyt is. Az este fénypontját Kowalsky meg a Vega koncertje, illetve a tűzijáték jelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában