Helyi közélet

2016.05.22. 14:24

Zajlik a ViFi, azaz Vidéki Filmnapok

Komlóska - Először rendezik meg Komlóskán a vidékről szóló filmek fesztiválját.

Komlóska - Először rendezik meg Komlóskán a vidékről szóló filmek fesztiválját.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata, a Zemplén Televízió és Komlóska Önkormányzata első alkalommal rendezi meg a hét végén a Vidéki Filmnapokat, amelynek megnyitóját pénteken tartották Komlóskán a Ruszin parkban.

Szimbólum

– Minden kistelepülésen, minden apró faluban vannak értékek – mondta a megnyitón Köteles László, Komlóska polgármestere. – A legfontosabb értékek azok az emberek, akik az adott településen öregedtek meg, és az évek során átadták a hagyományokat, a tapasztalataikat az utánuk jövő nemzedékeknek. – Ezeket az értékeket kell megmutatnunk a filmek segítségével az országnak.

– Magyarországot mindig a vidék határozta meg – mondta Dárday István filmrendező. – A vidék nélkül nincs fejlődés, emiatt is gondoltuk úgy, a vidék felé kell fordítani a kameráinkat, hogy bemutassuk azokat a sikeres embereket, sikeres településeket, akik példát mutatnak az egész országnak.

– Szükség lenne arra, hogy mindenkiből előbújjon egy kicsit Széchenyi és Deák, azaz tenni akarjon a saját közösségéért – mondta Buglya Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti tagozatának elnöke. – Ha egyre több emberből bújik elő ez a szándék, ott a település sikerre van ítélve.

– A mi megyénkre az aprófalvas települések a jellemzőek – mondta Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke. – A megyei önkormányzat célja, hogy minden lehetséges eszközzel segítse az itt maradást. A kultúrának is van ilyen szerepe, ezt szolgálja ez a fesztivál is.

– Komlóska egy szimbólum, a vidék, a megmaradás szimbóluma – mondta dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Ez a fesztivál rólunk, a vidék Magyarországáról szól és őszintén remélem, hagyománnyá válik a rendezvény.

Szombaton és vasárnap a fesztivál filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, vitákkal folytatódik.

ÉM-BG


Filmek

Sára Sándor: Vízkereszt. Jelenczki István: Háború a nemzet ellen I. rész. Gulyás János: Iskolafilm. Nagy Dénes: Másik Magyarország. Dárday István – Szalai Györgyi: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan I. teremtett világ – Visnyeszéplak. Kovács Kristóf: Besence open. Dárday István – Szalai Györgyi: Kelj fel és járj! Erdélyi János: Az utolsó földművesek. Kaszás Géza: A lovasíjász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában