Helyi közélet

2016.05.26. 12:29

Vadásznő pasztellal…

Putnok - Valaczkai Erzsébet nemegyszer megy az erdőbe állatlesre fegyvertelenül, kezében mindössze egy távcsővel.

Putnok - Valaczkai Erzsébet nemegyszer megy az erdőbe állatlesre fegyvertelenül, kezében mindössze egy távcsővel.

Az idei Gömör Fesztivál látogatói közül sokan megálltak Valaczkai Erzsébet standja előtt. Ruhája egyértelművé teszi, hogy vadász, a paravánon sorakozó képei pedig, hogy nem csak kilőni szereti az állatokat.

A szakdolgozat óta

– Alföldi tanyasi lány vagyok, így sokáig legfeljebb őzet, fácánt és vízi madarakat, pézsmapockokat láttam. Rajzolni kicsi lánykaként is szerettem, így a gimnázium után Szegedre jelentkeztem biológia–rajz szakra. Az élővilág tudatos ábrázolását csak főiskolás koromban kezdtem el a Harangos-ér madárvilágáról írt szakdolgozatommal, amelyet magam illusztráltam – meséli. – Az erdő élővilágával akkor ismerkedtem meg, amikor Heves megyébe költöztem. Nagy élményt jelentettek számomra a nagyvadak.

Erzsébet Tarnaleleszen él és tanít az általános iskolában, mint mondja, mindkét szakon tanítva próbálja a fiatalokat a természet tiszteletére, annak rejtett titkainak megismerésére nevelni. S bár tizennégy éve vadász, gyakran jár puska nélkül az erdőbe, csupán egyetlen távcsővel felszerelkezve, hogy megfigyelje az állatokat, azok legjellegzetesebb mozdulatait, vagy épp egy-egy mohás kérget. Nem közvetlenül a természetben, de a természet után rajzol, olykor kitömött állatok vagy fényképek segítségével, megfigyeléseire támaszkodva.

Értéke: a harmónia

– Legszívesebben pasztell­krétával és ceruzával rajzolok, de egyre bátrabban nyúlok az olajfestékhez is. 1995-ben mint grafikust a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete is felvett a tagjai sorába.

Érdeklődtünk az árak felől is, egy-egy állatportré általában 90 ezer, egy-egy illusztráció 30, a nagyobb képei 150 ezer forintba kerülnek. Ám Erzsébet hangsúlyozza, nem a pénzre hajt.

– Korunk különösen felgyorsult világában feladatomnak érzem, hogy megmentsek és megörökítsek valamit abból a harmonikus világból, amelynek eredetileg az ember is szerves része volt. Teszem ezt a technikai segédeszközök használata nélkül, mert számomra örömet jelent a rajzolás-festés, még akkor is, ha néha nehéz feladatnak bizonyul – vallja.


Névjegy

Valaczkai Erzsébet

Született: 1958, Orosháza

Diploma: Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, rajz–biológia szakos tanár

Lakhelye: 1982-től Tarnalelesz

Kiállítások: 1984 óta rendszeresen (Évente átlagosan 1–2 önálló és több csoportos szereplés)

Illusztrációi megjelentek: a Búvár, a Nimród, a Madártávlat folyóiratokban, a Búvár Zsebkönyvek egyikében, az 1995-ben kiadott Vadászati Enciklopédiában, valamint több könyvben

Elismerései:

Csergezán-díj (2000), C.I.C. Nemzetközi Nagydíj, a Hubertus-kereszt arany fokozata, „Arany ecset-toll” művészeti nagydíj (2001), Magyar Vadászati Érdemérem (2008), Dr. Egyed István Emlékplakett (2011)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában