Helyi közélet

2016.05.22. 15:52

Tényleg kéznyújtásra a babák az anyukáktól

Miskolc - A Semmelweis Kórház babarát szülészetében újabb lépést tettek a családbarát ellátás terén.

Miskolc - A Semmelweis Kórház babarát szülészetében újabb lépést tettek a családbarát ellátás terén.

A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet – Nőgyógyászati Osztálya az országban 1993-ban elsők között nyerte el a „Bababarát Kórház címet”, melyet azóta 3 alkalommal újítottak meg. Csütörtökön sajtótájékoztató keretében ismertették az újdonságokat: újabb két szállodai jellegű VIP-szobát rendeztek be, az egyikben franciaággyal. E családi szobában a kismama kérésére egy további felnőtt hozzátartozó is ott tartózkodhat, akár ott is alhat. A franciaágyhoz úgynevezett „babaöböl” gyermekágy kapcsolódik, amely folyamatosan biztosítja a szem- és bőrkontaktus lehetőségét. E bababútor azonban nem csak itt található: a gyermekágyas részleg valamennyi anyai ágyát most már ilyennel egészítették ki.

Ég és föld

Az egyik VIP-szoba „lakója”, Dobos Tímea így beszélt róla: „Marcell a második gyermekem. Az elsőt is itt szültem, ő még az ágy végéhez szerelt rácsos fémágyikóban aludt. Gyakran kellett felkelni hozzá, ami szülés után elég kényelmetlen. Ég és föld a kettő, kényelmi szempontból”. Az édesanya elmondta: az első gyermeknél, ha akkor lett volna lehetőség rá, valószínűleg igénylik, hogy az apuka is velük maradhasson éjszakára. Most viszont jobb, hogy a nagyobb mellett van.

A legtöbb szülés

A sajtótájékoztató dr. Tiba Sándor főigazgató főorvos és dr. Lőkös Béla osztályvezető főorvos arról is szólt, hogy az osztály nemcsak a megyében, hanem a régióban is kimagasló eredményekkel büszkélkedhet. 2015-ben itt 2238 szülés történt (100-zal meghaladva a megyei kórház szülészeti forgalmát). Úgy vélik, ez nem kis mértékben az utóbbi idők fejlesztéseinek köszönhető.

ÉM-SzK


Lépésről lépésre

  • 2014: 3 emelt komfortfokozatú VIP-szobát rendeztek be a gyermek­ágyasok ellátására.
  • 2015: a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály Alapítványának segítségével, több mint 3 millió forint értékben a szülőszobákat fejlesztették; a szülőszoba nyitottá vált a családok számára, biztosítva az otthonszülés barátságos légkörét a szakmai biztonság hátterével.
  • 2016: Döntően az alapítvány, kisebb részben a kórház támogatásával újabb két VIP-szoba, a gyermekágyas részleg összes ágynak felszerelése „babaöböl” gyermekágyakkal. (Az összköltség 1,6 millió forint.)

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában