Helyi közélet

2016.05.19. 12:29

Seriffrendszer: siker vagy látványszínház?

Miskolc - A miskolci önkormányzat is kijelölt ingatlanokat a csok-ot igénylő családoknak.

Miskolc - A miskolci önkormányzat is kijelölt ingatlanokat a csok-ot igénylő családoknak.

A miskolci közbiztonság volt az egyik kiemelt témája a szerdán megtartott közgyűlési ülésnek Miskolcon. Azért is, mert két ezzel kapcsolatos napirendet is tárgyaltak a képviselők, egyrészt a városi rendőrkapitányság tavalyi munkájáról szóló beszámolót, valamint az önkormányzati rendészet 2015-ös évének összegzését tartalmazó munkaanyagot. Dr. Bogyay Ferenc rendőrkapitány ismertette a rendőrség összefoglalóját hangsúlyozva, a legfőbb mutatók tekintetében az elmúlt öt év legjobb eredményeit produkálták.

A Fidesz-KDNP-s képviselők a közbiztonság kapcsán többször is méltatták a tavaly év végén elindított seriffrendszert. „Amikor bejelentettük, voltak, akik megmosolyogták, de a számok azt mutatják, volt létjogosultsága ezt létrehozni. Az elmúlt időszakban több mint ezerszer intézkedtek a rendészek, az első tapasztalatok több mint biztatóak, így ezt folytatni kell” – vélte a várost vezető frakció. Az is elhangzott, hogy a seriffrendszer olyannyira mintaprogram, hogy más településekről is érdeklődtek már iránta.

Ellenzéki érvek

A Jobbik szerint azonban a városvezetés közbiztonsági látványszínházat játszik, ahol vannak seriffek, és ahogy fogalmaztak „Amerika kapitányok”. Azt is elmondták, egy város nem attól lesz biztonságos, ha meg tudja magát védeni az ott lakó, hanem, ha nem támadják meg. Utaltak itt arra, hogy tavaly riasztót és ajtóéket osztott a városvezetés a nyugdíjasoknak, valamint önvédelmi tanfolyamokat is szerveztek.

A szocialisták szerint azonban, ha a városvezetés komolyan venné a rendészet munkáját, akkor az éves beszámolót nem a közgyűlési ülés előtti este kellene kipostázni a képviselőknek. „Ha a sikerek valósak lennének, akkor gondolom, a képviselők is megismerhetnék az adatokat, hasonlóan a rendőrség beszámolójához” – fogalmaztak.



Csok: üzlet vagy segítség?

A miskolci testület döntött a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételéhez szükséges beépíthető ingatlanok értékesítéséről is. A Fidesz szerint az ingatlanok kijelölésénél fontos szempont volt az is, hogy a már felszámolt nyomortelepek helyén is értékesítsenek területeket. Mint fogalmaztak: „Megjelent az igény, hogy új építésű lakások jöjjenek létre, igénybe véve a csok-ot. A most összeállított listán minden típusban, árfekvésben kínálunk lakásokat az érdeklődőknek.”

A szocialisták azonban úgy vélik, a MIK ezzel az előterjesztéssel nem tett mást, mint összegyűjtötte a városban értékesíthető ingatlanokat, de igazából ez nem segítség a csok-ot igénylő családoknak.

A Jobbik is hasonlóan érvelt: „Az előterjesztés semmilyen szociális gondoskodást nem tartalmaz, csak beszáll a város az üzletbe”.

Útjavítások

A testületi ülésen szóba került Miskolc kiemelt útjainak rossz állapota is, például a Görgey utca, Kiss Ernő utca, az Andrássy út. A polgármester elmondta, több útra a kiviteli terv is megvan, egy részük a TOP keretében újul meg, a többin a város gazdasági lehetőségeinek függvényében végzik majd a beruházást.

Már eleve támogatás...

A csok-os előterjesztést ért ellenzéki kritikákra dr. Kriza Ákos polgármester úgy reagált, hogy nem szabad elfelejteni, a csok már eleve egy több mint tízmillió forintos támogatás, ami jelentős kedvezményt jelent. „Az önkormányzatnak a lehetőségeihez mérten kell ezt támogatni. A város pénzügyi forrásai nem kimeríthetetlenek, felelős városvezetőnek végig kell gondolni a lehetőségeit, és a közösség érdekeit figyelembe véve segíteni a csok-ot igénylő családokat” – fogalmazott a polgármester.


Miskolc - Szerdán tartották a májusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők 14 napirendet tárgyaltak, köztük a városi rendőrség tavalyi munkájáról szóló beszámolót. Illetve azt a javaslatot, amely a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vételéhez szükséges beépíthető ingatlanok értékesítéséről szól. A Borsod Online olvasói élőben követhették az ülést.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában