Helyi közélet

2016.05.07. 18:14

Önszerveződést tanultak a borsodi fiatalok

Sajókaza - Budapesti zsidó fiataloktól tanulták meg sajókazai és alsózsolcai roma középiskolások, hogyan lehet közösséget építeni.

Sajókaza - Budapesti zsidó fiataloktól tanulták meg sajókazai és alsózsolcai roma középiskolások, hogyan lehet közösséget építeni.

Közös szilvásváradi táborozással zárult Magyarország első roma–zsidó projektje, a MORE. A programban zsidó fiatalok adták át tapasztalataikat halmozottan hátrányos helyzetű roma középiskolásoknak, akik így ismerkedtek a közösségépítés alapjaival, gondolkodtak identitásukról, a roma közösségek helyzetéről, ízelítőt kaptak csapatmunkából, a vezetői készségekről és a civil szféráról.

Szerveztek például hanukarácsonyi bulit, látogattak szervezeteket, vagy programokat tartottak az óvodától a középiskolákig.

Sok témakört érintettek

Beri Amália a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskolába jár, s először önkéntesként csatlakozott a programhoz.

– Sok tapasztalatot szereztem az elmúlt két évben. Sokat mutattak nekünk például az identitás témakörében. Jó programok voltak, s én is rájöttem, milyen vezetőnek lenni. Átérzem azt, amikor először jöttek hozzánk a pesti fiatalok, hiszen mi is szerveztünk később játékokat gyerekeknek – mesélt az elmúlt időszakról Beri Amália.

A programnak lesz folytatása is, hiszen alakul egy civil szervezet, amelynek ő is a tagja lesz, szeretnék abban átadni a most szerzett tudást. Mint mondta, marad a közösségépítés területén, ugyanis szociális munka területén szeretne diplomát szerezni.

– A táborban az utolsó feladat egy pályázat kitalálása és megírása volt. Ennek témájául a roma–zsidó együttműködést választottuk, meghatároztuk a programot, megterveztük a kellékeket, helyszínt, kiszámoltuk a költségvetést is, jól sikerült. Ha lesz rá lehetőség, akkor akár egy roma–magyar pályázatot is megvalósítanánk. Régóta szeretnék pályázatot írni, s most rájöttem, tényleg nem könnyű – mondta a sajókazai lány.

Horváth Attila Székesfehérvárról érkezett, ő egy zsidó ifjúsági tábor, egy kétéves vezetőképzés résztvevője volt, s nemrég hallott erről a projektről. A fiatal hasznosnak ítélte nemcsak ezt a tábort, hanem azt a programot is, amiben huzamosabb ideje részt vett. Megváltozott a látásmódja, nyitottabb lett az emberekre, nőtt a tűrőképessége. Szeretne a zsidó közösségekben mozogni, de, mint mondta, ha a MORE program folytatódna, szívesen részt venne benne, akár a trénerek felkészítésében, akár a táborszervezésben.


Lehet folytatása a programnak

Az ifjúsági vezetőképzésre olyan motivált roma fiatalokból álló csapatot válogattak össze Sajókazáról és Alsózsolcáról, akik szeretnének a saját közösségükben részt venni.

– Nekünk, zsidó fiataloknak rengeteget adtak az ifjúsági szervezetek, ezt szeretnénk átadni a roma középiskolásoknak. Kéthetente jártunk le a borsodi településekre, volt közös munka, s voltak zsidó, illetve roma trénerek is a fővárosból, valamint Bagról, illetve Hodászról. Az elején ismerkedtünk, majd a roma szakemberek beszéltek arról, mit ad, ha közösséget hoznak létre. A második évben a fiatalok kipróbálhatták magukat. Ez a tábor volt a finálé, ötven sajókazai kisiskolásnak kellett foglalkozásokat tartaniuk – beszélt az elmúlt időszakról Mikes Hanna projektkoordinátor.

A másik részről főként fővárosi középiskolásoknak, egyetemistáknak tartottak képzéseket, a két csoport pedig háromszor találkozott egymással. Szilvásváradon közösen kellett együttműködési programokat kidolgozniuk, ezek között akár olyanok is lehetnek, amelyek megvalósíthatók lesznek. Mikes Hanna elmondta, nem szeretnék elengedni a kazaiak kezét. Reméli, lesz folytatás, a diákokat pedig bevonja iskolájuk a tanoda működtetésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában