Helyi közélet

2016.05.13. 09:03

Már vehetnek az iskolák színes krétát vagy csatlakozót

Gönc, Miskolc - Most már egy nap alatt beszerezhető, ami azelőtt hetekbe telt.

Gönc, Miskolc - Most már egy nap alatt beszerezhető, ami azelőtt hetekbe telt.

Valószínűleg a pedagógustiltakozásoknak köszönhetően könnyítette meg az oktatási államtitkárság az iskolák dolgát. Áprilistól havi 50 ezer forint ellátmányt biztosít az intézmények számára a Klik, ami sürgős kiadásokra költhető. Mert eddig bizony olyan is előfordult, hogy hetekig kellett várni, ha kifogyott a fénymásolóból a festék, elfogyott a kréta, vagy kiégett egy villanykörte. Most azonban ezeket az iskolák rögtön megvásárolhatják az ellátmányukból.

A mostani rendszer sokkal rugalmasabb, mint az előző volt. Veres Pál

Rugalmasan

Nagy könnyebbség a havi 50 ezer forint, fogalmazott Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója.

– Hónap elején vehetjük fel az ellátmányt, amikor az előző havival elszámoltunk. Eddig kétszer kaptunk pénzt, áprilisban és májusban, a kifizetés és az elszámolás is korrekt módon zajlik. Én azért, amikor vásárolni szeretnék valamit, felhívom a Klik-et és egyeztetek, hogy azt a bizonyos eszközt, iskola- vagy irodaszert megvehetem-e – árulta el az igazgató.

Hozzátette: ez az 50 ezer forint tulajdonképpen „tűzoltásra” való. Náluk történt például, hogy az informatikaérettségi előtt az új gépeket össze kellett volna csatlakoztatni, de akkor derült ki, hogy nincs elég csatlakozódugó. Az ellátmányból viszont azonnal tudtak vásárolni, úgyhogy a vizsgának már nem volt semmi akadálya. Szintén az érettségihez volt szükség színes krétára, amit az ellátmányból szereztek be. Vagy egy másik eset. A nagyteremben kiégett a fényszóró izzója, amire pedig egy iskolai előadáshoz volt szükség. Erre sem kellett sokat várni, mint azelőtt, mert rögtön be tudták szerezni.

Az igazgató szerint az ellátmány biztosítása pozitív előrelépést jelent az iskolák életében, de mégsem olyan, mint 2013 előtt, amikor az intézményeknek volt saját költségvetésük, és azzal gazdálkodhattak.

Hetek teltek el

Kérdeztük az igazgatótól, amíg nem volt ez az 50 ezer forint, mennyi időbe telt például színes krétához vagy csatlakozódugóhoz jutni. Mint mondta, általában hetek teltek el, mire a szükséges eszközök megérkeztek hozzájuk. Mert először jött a vita a fenntartó Klik és a működtető MKMK között, hogy kinek a területe a kért eszköz. Aztán az volt a kérdés, hogy van-e raktáron. Úgyhogy a mostani rendszer sokkal rugalmasabb az előzőnél.

Érdeklődtünk egy megyénkbeli, kisebb iskolában is. A gönci Károlyi Gáspár Általános Iskola igazgatója, Pecze János jelezte az Észak-Magyarországnak, ők még most kapták meg az első értesítést arról, hogy mehetnek a tankerületbe az ellátmányukért. Ő úgy látja, hogy a kisebb településeken, ahol a fenntartó és a működtető is a Klik, nem volt akkora probléma az iskolai eszközök beszerzésével, mint a nagyobb városokban, ahol a kettős fenntartás sok gondot okoz. És a rugalmas eszközellátás attól is függ, hogy kik dolgoznak az adott tankerületben.

– Nálunk nem voltak nagy problémák – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában