Helyi közélet

2016.05.05. 15:55

Így még nem láttuk Bartókot

Miskolc, Budapest - Ötórás „maratonra” várják a közönséget a Bartók Plusz Operafesztivál művészei június 11-én.

Miskolc, Budapest - Ötórás „maratonra” várják a közönséget a Bartók Plusz Operafesztivál művészei június 11-én.

Különleges művészi kísérlettel lepi meg az idén a közönséget a Bartók Plusz Operafesztivál: egy estén látható majd Bartók Béla mindhárom színpadi műve, melyekből Kesselyák Gergely, a fesztivál művészeti igazgatója trilógiát, sőt tetralógiát álmodott. A június 11-ei előadás címe Bartók-maraton, és nem véletlenül, hisz az est 5 óra hosszáig fog tartani (szünetekkel együtt), helyszíne pedig a miskolci Jégcsarnok lesz.

Kísértés

Tegnap budapesti sajtótájékoztató keretében árultak el részletet a produkció művészei a Bartók-maratonról. Kesselyák Gergely kifejtette: bár Bartók Béla nem trilógiának szánta A fából faragott királyfit, A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint, de „az emberi élet olyan teljességét öleli fel a három mű, hogy alkotó legyen, aki ellen tud állni a kísértésnek”. Őt pedig az is érdekelte, hogy van-e tovább, lehet-e tovább fokozni a bartóki mondanivalót.

A 2002-es miskolci, Jégszakállú című előadás adta az ötletet, hogy a Bartók színpadi művei egy-egy őselemet szimbolizáljanak. A Kékszakállú lesz tehát a jég (víz), a mandarin a tűz, a királyfi a föld, a zene spiritualitása pedig a levegőt idézi. A fából faragott királyfit kétszer láthatjuk, az est elején és végén is. Bartók zenéjét a Pannon Filharmonikusok játsszák majd, mégpedig olyan „kiállásban”, ahogy azt a szerző eredetileg megálmodta. Kesselyák Gergely megjegyezte: nem szokták így előadni Bartók színpadi műveit, mert akkora zenekar kell hozzá, hogy nincs olyan színház, ahol beférnének a zenészek a zenekari árokba, de a Jégcsarnokban van elég hely.

Izgalmas anyag

Az est különlegessége lesz az is, hogy a játékteret 130 tonna homokkal fedik le. M. Tóth Géza, a maraton rendezője úgy fogalmazott: ez nagyon izgalmas anyag, amit különböző, szögletes elemek egészítenek majd ki. Az elemek minden darabban mást és mást jelentenek. Lesz, amikor hidat ábrázolnak, máskor lokált, kifutót vagy éppen szilánkokat. „Inkább érzi majd a közönség, hogy mit jelentenek, mint látja”, tette hozzá a rendező. A látványt gazdagítják még a vetített képek és a fény.

Kesselyák Gergely emlékeztetett: az idén ugyan Bartók-év van (születésének 135. évfordulóját ünnepeljük), de Miskolcon 16 éve minden évben Bartók-év volt. Most azonban Miskolcon is kicsit „jobban van Bartók-év”. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár is úgy fogalmazott nemrég, hogy a Bartók Plusz Operafesztivál a Bartók-év zászlóshajója. A művészeti igazgató hozzátette: az est színvonalát a „non plus ultra” szereposztás is jelzi. Judit szerepében Komlósi Ildikó, a mandarin szerepében Topolánszky Tamás, a GGTánc Eger vezetője, a királyfi Lovas Pál lesz.

A Bartók-maratonon közreműködnek a Pannon Filharmonikusok, a karmester Okszana Linyiv, a díszlet- és jelmeztervező Zeke Edit, a koreográfus Kozma Attila. A sajtótájékoztatón elhangzottakról részletesen pénteki lapszámunkban olvashatnak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában