Helyi közélet

2016.05.15. 15:12

Hon- és nyelvismereti verseny Széphalmon

Sátoraljaújhely-Széphalom - Széphalmon adtak számot ismereteikről a külföldi cserediákok.

Sátoraljaújhely-Széphalom - Széphalmon adtak számot ismereteikről a külföldi cserediákok.

A Sátoraljaújhelyi Rotary Klub idén is megrendezte a Magyarországon tanuló rotarys cserediákok országismereti és magyar nyelvi versenyét.

A hatodik

Az idei találkozó a hatodik volt a sorban, melyet a sátoraljaújhelyiek rendeztek a versenynek otthont adó széphalmi A Magyar Nyelv Múzeumában. A részt vevő 43 tanulót ünnepélyesen köszöntötte Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, aki arra kérte a versenyző fiatalokat, hogy hazatértük után legyenek a magyar nyelv és kultúra követei szülőhazájukban, s vigyék jó hírünket szerte a világban.

A verseny első része különböző típusú tesztfeladatok írásbeli megoldásából állt. A kérdések elsősorban arra keresték a választ, hogy milyen élményekkel gazdagodtak a fiatalok a Magyarországon eltöltött négy vagy nyolc hónap alatt, és mennyire sikerült elsajátítaniuk a magyar nyelvet.

A feladatlapok értékelésekor teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy sokkal több tárgyi és nyelvismerettel rendelkeznek azok a fiatalok, akik a kilencedik hónapja tartózkodnak hazánkban, és szorgalmasan tanulták, gyűjtögették Magyarország történelmi, földrajzi ismereteit, sokszínű kultúrkincsünk egyes darabjait.

Az írásbeli feladatok megoldásában legsikeresebbek jutottak a szóbeli döntőbe, ahol egy maguk választotta magyar verset vagy népdalt adhattak elő, illetve szituációs játékban egy magyarországi élményüket jeleníthették meg.

Eredmény

Az összesített versenyben LaRae Harris (USA), a soproni Rotary klub diákja lett az első, majd egyenlő pontszámmal Madelyn Meagher (USA), a Budapest City és Rebecka Marriott (Brazília), a komáromi klub delegáltja lett a második, Neret Cedric (Kanadából), a debreceni klub növendéke pedig a harmadik helyet szerezte meg.

A versenyt követően a fiatalok közel két órát a Zemplén Kalandparkban tölthettek, majd városnéző sétán Sátor­aljaújhely nevezetességeivel, látnivalóival ismerkedtek.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában