Helyi közélet

2016.05.04. 16:57

Érzékenyítési program a csáti református általános iskolában

Mezőcsát - A cél a tanulók érzékenységének felkeltése, az elfogadás, a befogadás megindítása.

Mezőcsát - A cél a tanulók érzékenységének felkeltése, az elfogadás, a befogadás megindítása.

„Április elején iskolánk tanulói újra közösen figyelhettek az Evangélium üzenetére” – ismerteti Drizner Anita igazgatóhelyettes. A két nap fő gondolata volt: a fogyatékkal élők helye Isten teremtett világában. Ezzel a programmal szerettünk volna kapcsolódni ahhoz a svájci támogatású gyülekezeti akadálymentesítési programhoz, melyben részt vesz iskolánk fenntartó gyülekezete is.

Célunk volt tanulóink érzékenységének felkeltése, az elfogadás, a befogadás megindítása – fejti ki az igazgatóhelyettes.

Átéléssel

Nt. Gazda István lelkipásztor indította el gondolataikat a témában a Biblia üzenetének segítségével. A két nap folyamán diákjaiknak lehetősége nyílott átélni a nehézségekkel küzdő embertársaink helyzetét, a „Nem adom fel!” Alapítvány segítségével. Kipróbálhatták a kerekesszékben való közlekedést, a fehér bot használatát, ismerkedhettek a jelbeszéd alapjaival.

Sőt, láthatták, hogy középsúlyos értelmi fogyatékos vendégük pedagógust, diákot megszégyenítő módon képes bármilyen figurát origamihajtogatással megalkotni. Az alapítvány munkatársainak megnyerő személyisége, közvetlensége hamar megnyerte a gyermekeket. Többek között megtekintettek egy színdarabot is a miskolci MÁON Református Szeretetotthon gondozottjainak előadásában, mely az előítéletek, a megbélyegzés emberi szokásáról szólt.

Kivételes teljesítmények

A foglalkozásokat, előadásokat kiscsoportos megbeszélések követték, ahol a megszerzett tapasztalatokat, érzéseket rendezhették a diákok hitoktatók, vallástanárok segítségével. A második napon a közvetlen környezetükben élő, sérült vendégek is bekapcsolódtak a programba.

A Mezőcsáti Fogyatékosok Nappali Intézetének gondozottjai adtak koncertet. „Újabb ékes bizonyítékát tapasztalhattuk meg annak, hogy lehet a test fogyatékos, ugyanakkor ad az Úr más területen olyan talentumokat, amelyekkel kivételes teljesítményre lehetünk képesek” – emeli ki az igazgatóhelyettes.

A két napot nt. Kiss Klára lelkipásztor asszony evangelizációja zárta. Sorra vette azokat az okokat, amiért Isten közénk helyezi, ránk bízza fogyatékkal élő embertársainkat.

„Nagy utat tett meg két nap alatt felnőtt és gyermek egyaránt, fontos tapasztalások, meghatározó élmények és mély érzelmek segítségével kerülhettünk közelebb a nehézségekkel küzdő emberekhez, az elfogadás lehetőségéhez” – összegezte Drizner Anita.


A résztvevők

  • „Nem adom fel!” Alapítvány
  • MÁON Református Szeretetotthon
  • Mezőcsáti Fogyatékosok Nappali Intézete
  • Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola
  • Ők sem adják fel, mi sem adjuk fel

    Valódi újságírói szerencse hozott össze az utcán a Nem adom fel Alapítvány tagjaival mezőcsáti tartózkodásuk alatt. Bűbájos fiatal emberek voltak valamennyien, s pillanatok alatt hatalmas nevetésekkel, csipkelődésekkel, mindemellett nyitott szívvel bonyolódtunk beszélgetésbe. Szóvivőjük Papp Szabolcs, aki szintén mozgássérült – kerekesszékes –, egyébként pedig háromgyermekes családfő és az alapítvány tapasztalati szakértője.

    – Mi, akik sérültek vagyunk, mindennap megtapasztaljuk ezt az életformát – mondta Szabolcs. – Próbáljuk átadni azokat az információkat, amelyeknek mi így speciálisan birtokában vagyunk, azok számára, akiknek ebben nincsenek ismereteik. A Nem adom fel Alapítvány célja, hogy üzenjünk a világnak, közvetítsük saját hitünket, erőnket és azt, hogy nem szabad feladni. Több mint százan dolgozunk az alapítványnál, az érzékenyítő csapat tagjai más munkákat is végeznek. A polgármester asszony beszélt nekünk a településről, tetszik a város. Az iskolában végtelenül szimpatikus volt, hogy a gyerekek nagyon vidámak és nyitottak voltak. Úgy gondolom, erre nem lehet őket felkészíteni, ők magukat adják.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában