Helyi közélet

2016.05.16. 18:34

„Életemben mindig városban gondolkodtam”

Sárospatak - Tízéves lett a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete.

Sárospatak - Tízéves lett a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete.

2006 májusában alakította meg 152 sárospataki vagy sárospataki kötődésű lelkes polgár a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületét. A szervezet elnöki tisztét a kezdetektől Saláta László tölti be.

Igyekszünk betölteni a civil kontroll szerepét is.” Saláta László

Megmozgatni az állóvizet

– Amikor nekiláttunk a szervezésnek, akkor többen azt mondták, Saláta László pártot akar szervezni – mondja Saláta László, aki hosszasan mesél ifjúsági vezetői múltjáról, a diáknapokról, a városi tanácsban eltöltött évtizedeiről. – Korábban is azt mondtam, nekem hatalmi ambícióim nincsenek. Életemben mindig városban gondolkodtam, minden gyökerem Sárospatakhoz köt. Életutamat taglalva szoktam mondani, hogy a rendszerváltás után kalandvágyból itt maradtam, volt is elég kalandom. Engem az az időszak padlóra küldött, tulajdonképpen akkor kezdtem igazán talpra állni, amikor 2006-ban létrehoztuk a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületét. Jó szándékkal meg akartuk mozgatni az akkori állóvizet, hiszen úgy éreztük, a város a fejlődésben megrekedt, nyomát sem látni valódi fejlesztéseknek. A vezetést mindig is szolgálatnak tekintettem, a nézeteimet tekintve a mai napig inkább baloldalinak tartom magam abban az értelemben, hogy nagy bennem a szociális érzékenység, elkötelezett vagyok a gyengébbek segítése, életük jobbítása tekintetében.

Patakért dolgoznak

A város vezetői ma már a döntések meghozatala előtt kikérik a véleményüket a város lakosságát többségében érintő fontosabb kérdésekről, előterjesztésekről.

– 2006. május 5-én alakult meg az egyesület, és még annak az évnek augusztusában alakultunk át közhasznú egyesületté. Igyekszünk betölteni a civil kontroll szerepét is. Műemlékeket újítunk fel, a környezetet, temetőket takarítunk, évekkel ezelőtt a Megyer-hegyi tengerszemet is a mi kezdeményezésünk és aktív közreműködésünk keltette életre Csipkerózsika-álmából. Együtt járunk kirándulni, színházba, idén hatodik alkalommal vettünk részt a TeSzedd! akcióban. Rendszeresen szervezünk fórumokat, amelyeken olyan témákat veszünk fel, amelyek az itt élők többségét érintik: közbiztonsági, egészségügyi, útügyi fórumokat rendeztünk. Minden év tavaszán az idegenforgalmi szezon elején a Vendégvárók fóruma alkalmával megfogalmazunk egy petíciót, amelyben arra kérünk minden sárospataki érdekelt szervezetet és polgárt, tegyük fogadókészebbé a várost, mindenki tartsa rendben saját lakókörnyezetét, hogy a városunkba érkező turisták kellemes tapasztalatokkal menjenek el tőlünk és akarjanak visszajönni.

– Jelenleg 11 szakmai műhelyünk működik az egyesületen belül, amely az oktatástól az építészeten és környezetvédelmen keresztül az idegenforgalomig minden fontos területet átölel. Egyfajta tanácsadói szerepet szeretnénk betölteni a városban ezeken a szakmai műhelyeken keresztül. A tíz évvel ezelőtti megalakulásunkkor az alapszabályban egyértelműen leírtuk, hogy az egyesület támogatja a mindenkori városvezetést, amihez a mai napig tartjuk magunkat. Az utóbbi években már kétszer is megrendeztük a Sárospataki Kötődésűek Találkozóját, amelyet saját erőnkből nem tudtunk volna életre kelteni, hiszen az éves költségvetésünk a tagdíjakból csak az irodánk fenntartására és ügyviteli költségeire elég, de szerencsére egyre több helyi vállalkozó érzi fontosnak, hogy segítse a Sárospatak város és lakossága érdekében folytatott tevékenységünket, melyet együtt kívánunk folytatni mindazokkal, akik a város fejlődésében érdekeltek – mondja Saláta László.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában