Helyi közélet

2016.05.12. 16:02

Egy sikeres újraélesztés, ami mindig erőt ad neki

Miskolc - Kedden ünnepeltük a Mentők Napját, ennek apropóján kinyílt a Miskolci Mentőállomás kapuja is.

Miskolc - Kedden ünnepeltük a Mentők Napját, ennek apropóján kinyílt a Miskolci Mentőállomás kapuja is.

1950 óta van a jelenlegi helyén, a Petőfi utcán a miskolci állomás. Azóta persze történtek beruházások, amelyek segítik a kivonulást – mondta lapunknak Barta Tamás mentőtiszt, a Miskolci Mentőállomás vezetője.

Hivatás az életért a szlogenünk, ezt vallom én is. Aranyosi Balázs

Az egyik legnagyobb

Öltözőket bővítettek, oktatótermeket alakítottak ki. Az ország egyik legnagyobb mentőállomása egyébként a miskolci, ahol 140 ember dolgozik: mentőorvosok, mentőtisztek, mentőgépkocsi-vezetők, mentőápolók, műszaki és adminisztratív személyzet. 15 mentőegységgel működnek, a rohamkocsi mellett esetkocsik, mentőorvosi kocsi, gyermekmentő orvosi kocsi, kiemelt mentőegység van, vannak készenlétben. A „Ki lehet mentős?” kérdésre kiderült: a mentőgépkocsi-­vezetőnek PÁV I-es alkalmassággal kell rendelkeznie, és sok más mellett 1 hónapos alapképzésen és próbavezetésen is át kell esnie. A miskolci állomáson egyébként mindenki szakképzett mentőápoló, az OKJ-s képzésből kikerültek mellett a Ferenczy szakközépből is vesznek fel mentőápolókat. Sokszor elhangzik, hogy kevés a pénz. De akkor „mi tartja őket a szakmában?”

– Az emberek szeretete, a segíteni akarás, a fanatizmus, de nem a fizetés – fogalmazott Barta Tamás.

Aranyosi Balázs 2010 óta dolgozik mentőgépkocsi-vezetőként. Kazincbarcikán kezdett, két éve van Miskolcon.

– Hivatás az életért a szlogenünk, ezt vallom én is – jelentette ki. – Szeretek vezetni, élvezem, hogy ezt csinálhatom. Néhány éve Berentén volt egy sikeres újraélesztésünk, az a mai napig erőt ad nekem.

– A Ferenczyben végeztem, majd mentőzni kezdtem – ezt Barta Dávid mentőápoló mondta, akinek többet kell teljesítenie, hiszen az édesapja a főnök. – Az a szép az egészben, hogy nincs két egyforma eset.


A sárga a legszebb autó

„Ha baleset van, vagy valaki életveszélyben van, akkor villog az autó, hogy minél hamarabb kiérjünk” – magyarázta a hejőcsabai ovisoknak az egyik mentős, majd az autóba invitálja a kicsiket, akik természetesen azonnal birtokukba vették azt. Palásthyné Horváth Andrea, a Gárdonyi Géza Katolikus Óvoda óvónénije arról beszélt: fontos, hogy ismerjék a gyerekek, mit is csinálnak a mentősök, hogy mi is a munkájuk.

A 6 esztendős ovis Zsofcsák Botond elárulta, hogy neki a sárga színű mentőautó tetszik a legjobban, és az a legjobb a mentők munkájában, hogy segítenek az embereknek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában