Helyi közélet

2016.05.23. 18:28

A szőlő és a bor védőszentjét, Szent Orbánt ünnepelte egész Tokaj-Hegyalja

Tokaj-Hegyalja - Különleges ünnepet tartottak hétvégén a Tokaji Borvidéken: Szent Orbánra emlékeztek.

Tokaj-Hegyalja - Különleges ünnepet tartottak hétvégén a Tokaji Borvidéken: Szent Orbánra emlékeztek.

A szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentjének csontereklyéje immár negyedik alkalommal járta körbe a borvidék településeit a hétvégén.

Szeretnénk, ha a zarándoklatra egyre több fiatal ellátogatna.” Kulcsár Edit

A Tokaji Borbarátnők Társasága és Monok önkormányzata még 2013-ban határozták el, hogy a Szent Orbán csontereklye megismertetésére programsorozatot szerveznek. Azt ugyanis a helyiek közül is csak kevesen tudták, hogy Szent Orbán földi maradványai 1771 óta a Tokaji Borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, a monoki Sarlós Boldogasszony Templomban vannak. Az ereklyét még XIV. Kelemen pápa ajándékozta gróf Andrássy Istvánnak abban a reményben, hogy biztosítsa a bőséges aszútermést a vidék számára, és persze azért is, hogy minden évben kapjon a tokaji aszúból. Mindezt Kulcsár Edit, a Tokaji Borbarátnők elnöke mesélte el lapunknak az ünnep apropóján.

Azt is megtudtuk, az ereklye a hétvégén minden olyan Tokaj-Hegyaljai településre eljutott, ahol a borbarátnők társaságának tagjai élnek. Az ő feladatuk volt ugyanis, hogy a zarándoklat mellé programokat szervezzenek.

Fiatal borászok

„Nekünk nincs más dolgunk, minthogy a tokaji bort visszahozzuk régi fényébe és elmondjuk a világnak, nálunk található a szőlőművesek patrónusának az ereklyéje” – fogalmazott Kulcsár Edit. Persze a társaság nem titkolt célja, hogy a világ megismerje Szent Orbánt, rajta keresztül Tokaj-Hegyalját, a Tokaji Borvidéket – árulta el az elnök.

Azt is megtudtuk, szeretnék, ha a zarándoklatra egyre többen, és egyre több fiatal ellátogatna, ezért – minden évben – a vallási események mellé a gasztro- és borturisták számára is szerveznek programokat. A hétvégén ilyen volt például a Junibor Mádon, ahol fiatal borászok mutatkoztak be, mindezt egy grillparty keretében.

De kiemelhetjük a bodrogkisfaludi programot is, itt a Patricius Borháznál rendeztek kádárbemutatót és borkóstolást. Erdőbényén pedig a Béres Szőlőbirtokon és Pincészetnél nyitott pincék várták a vendégeket. De Tarcalra is érdemes volt ellátogatni, ahol a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok mutatta be tavalyi borait.

Akik pedig arra voltak kíváncsiak, hogy a Szent Orbán ereklyét hogyan sikerült helyreállítani, restaurálni, azok Tokajban vagy Sárospatakon is meghallgathatták Dombóvári Judit főrestaurátor előadását. A zarándokokat pedig zarándokpihenő várta Tokajban, mégpedig a Tokaji Lekváriumban.

Utazó ereklye

Kulcsár Edit kiemelte, hogy az idei év egyik legnagyobb meglepetése a Páter Rock együttes mádi fellépése volt, akik a Mádi Községi Asszonykórussal együtt adtak koncertet. És ugyancsak Mádon, az utazó ereklye fogadása után Szőlő és Bor címmel nyílt kiállítása Isa Schneidernek a Demetervin pincészetben. A tárlatot Tolvaly Ferenc író nyitotta meg.

– Nem hallottam még erről az ünnepről, mi a mádi pincék miatt jöttük ide, de belecsöppentünk az ünneplésbe, és megtudtuk, az egész borvidéken vannak programok – mondta Judit, akikkel Mádon futottunk össze szombaton. Elárulta, szereti a tokaji borokat, ezért szívesen látogatja családjával Tokaj-Hegyalját, és örül, hogy a borokon kívül ma már egyre több program is várja a turistákat.

„Természetesen hallottam már Szent Orbánról, de azt nem tudtam, hogy a földi maradványai Monokon vannak. Éppen ezért fontosak az ilyen rendezvények, legalább az ember megismeri a közvetlen környezetét, annak látnivalóit, történelmét” – fogalmazott.

Egyre többen

„Mád a legszebb település, én innen nem költöznék el sehova” – ezt már Ágota néni mondta, aki az egyik pincészet udvara mellett lakik, és szívesen elbeszélgetett az ünnepségre látogatókkal. Megtudtuk tőle, örül, hogy egyre többen fedezik fel szülőfaluját, annak szépségeit.

„De az egész környéket érdemes bebarangolni, Tokaj-Hegyalja egy igazi csoda” – mondta büszkén.


Szent Orbán

Szent Orbánra Tokaj-Hegyalja több településén emlékeztek: Monokon, Tállyán, Mádon, Tarcalon, Tokajban, Bodrogkisfaludban, Erdőbényén, Olaszliszkán, Hercegkúton, és az idén először Sárospatakon is.

I. Orbán pápa születésének ideje ismeretlen, 222-ben I. Callixtus halála után választották a római gyülekezet püspökévé, azaz pápává. A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért szokás kehellyel vagy szőlőfürttel ábrázolni. Részben ezért is választották a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusának.


Jó idő vagy rossz?

Szent Orbánt sokan ismerik hazánkban is, több helyütt áll szobra, temploma.

Szent Orbánhoz számos népi hagyomány is kapcsolódik. Azt tartják, savanyú lesz a bor, ha Orbán napján esős az idő, és édes lesz, ha szép idő van. Ennek bizonyára egy népi megfigyelés lehet az alapja, hiszen ha Orbán-nap környékén rossz idő van, az nem kedvez a szőlő virágzásának.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában