Helyi közélet

2016.04.25. 16:00

Sokszínű rendezvények a jeles szendrői évfordulóra

Szendrő - Idén ünnepli várossá válásának 20. évfordulóját Szendrő. Minden korosztály számára kínálnak programokat.

Szendrő - Idén ünnepli várossá válásának 20. évfordulóját Szendrő. Minden korosztály számára kínálnak programokat.

– A jeles évforduló alkalmából az ünnepségsorozat keretében számos kisebb-nagyobb rendezvényt bonyolítanak a város intézményei, szervezetei – tudtuk meg Liptákné Spisák Beátától, a Közösségi Ház igazgatójától. – A paletta széles a hagyományőrző rendezvényektől kezdve, a néptánc és népdal kedvelőknek szóló programokon át, a könnyű- és komolyzenei koncertekig, de például egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvény is lesz. Volt már többek között verses-mesés délelőtt a Hétszínvirág Óvodában, „Meséljünk, játsszunk németül!” a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola szervezésében, autóbuszos kirándulás Észak-Zemplénbe, vagy éppen szépkiejtési verseny a Bódva Völgyi általános iskolák részvételével. És még sok minden áll előttünk, a teljesség igénye nélkül lesz Vincze István Biológia- Technika- Informatika Emlékverseny, „Ezer Lámpás Éjszakája”, családi és gyerekprogramokkal július elején pedig a legnagyobb szabású esemény, a Városnap. De Szendrőben lesz a Megyei Német Nemzetiségi Fesztivál, bekapcsolódunk a Color City Fesztivál programsorozatába, itt rendezik meg a Megyei Bányásznapi Ünnepséget, a Cursillo Találkozót. A hagyományokat követve immár 11. alkalommal lesz Várbarátok Napja és negyedszer Szendrői Gazdanapok.

Sokféle program

Ugyancsak a rendezvénysorozat keretében a Szendrői Egészségfejlesztési Iroda (EFI) április 25-én hétfőn, 19 órai kezdettel szervezi meg a mellrák elleni küzdelem jegyében a „Szűrések Éjszakája” rendezvényét a Strandréten. Programok: kardiológiai szűrés, érbetegségek szűrése, szemészeti szűrés, bőrgyógyászati szűrés, ortopédiai betegségek, fül-orr-gégészeti szűrés, egészségügyi állapotfelmérés, „Érzelmek Szigete”, gyógytorna, ételbemutató, fejlesztő játékok gyerekeknek, közös torna és közös séta a mellrák ellen, flashmob, mentőbemutató.

Számos rendezvényt bonyolítanak a város intézményei, szervezetei. Liptákné Spisák Beáta

Klubok, csoportok…

– 2013 óta működik Szendrőben az EFI – tudtuk meg Báriné Kántor Magdolnától, az iroda vezetőjétől. – A 18 hónapos TÁMOP forrás után hazai finanszírozás biztosítja a további működést.

Az iroda vezetőjétől azt is megtudtuk: a programok megvalósításának eszköze az EFI által beteg-, életmód-, krízisklubok, önsegítő csoportok, valamint rendszeres egészség és szűrőnapok, tanácsadások és tréningek szervezése a kistérség településein. A vállalt egészségfejlesztési tevékenységek elsősorban ismeretterjesztő, szemléletformáló, mintamutató és jó gyakorlatokat rögzítő erejüknél fogva igyekeznek növelni a kistérségben élők, különösen a rizikócsoportokba tartozók egészségtudatosságát. Hosszútávú céljuk, hogy az edelényi kistérségben csökkenjen az életmódbeli tényezőkből eredő betegségteher, javuljon a kistérségben élők egészségi állapota és munkaképessége.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában