Helyi közélet

2016.04.21. 07:57

Rendet ígérnek a miskolci főutcán

Miskolc - Szigorúbb behajtási szabályok, több rendész a tereken – így módosulhat a rendelet.

Miskolc - Szigorúbb behajtási szabályok, több rendész a tereken – így módosulhat a rendelet.

Rend a főutcán, fegyelem a belvárosi tereken – ezt várja el a Fidesz-frakció attól a rendeletmódosítástól, amit várhatóan csütörtökön tárgyal a testület. A főutcai behajtás szabályait szigorító változtatásokat a kormánypárti képviselők kezdeményezték közvetlenül azután, hogy februárban egy Corvette balesetet okozott Miskolc főutcáján. Az élet a hétvégén is igazolta, hogy szükséges a rendeletmódosítás, hiszen vasárnap egy autós a villamosmegálló szegélyén akadt meg, nem tudni, hogy a főutcára be- vagy éppen kihajtás közben.



De hogyan?

A fideszes kezdeményezés a főutca mellett a belváros népszerű tereinek, parkjainak rendjét is védené. Ennek is itt volt az ideje, hiszen Ago­ránkon évek óta téma ez is, egészen pontosan az Európa tér hétvégi állapota. A fiatalok ugyanis szórakozni járnak oda, amivel nem lenne baj, de hangosak, isznak, szemetet hagynak maguk után, zavarják az ott élők nyugalmát. A képviselők elé beterjesztett rendeletmódosítás erre ígér most megoldást. Hogy egészen pontosan milyen eszközökkel próbálnak majd hatni a bulizó fiatalokra, az nem derül ki a módosításból. Az előterjesztés ugyanis annyit ír: a Miskolci Önkormányzati Rendészet fokozottabban lesz jelen a Dr. Antall József téren, az Európa téren, a Szinva teraszon és az Erzsébet téren péntek és szombat estéken.

Áttekinthetőbb

„A jogszabályok változása, valamint a gyakorlati élet tapasztalatai szükségessé tették a behajtási engedélyek kiadására vonatkozó előírások felülvizsgálatát és annak eredményeként annak módosítását” – olvasható az előterjesztésben. Arra is kitérnek, hogy a védett övezetekbe – mint például a főutca – csak olyan járművek hajthatnak majd be, amelyeknek feltétlenül szükséges. A kormánypárti frakció azt ígéri, április 21-e után teljesen áttekinthető és a legszigorúbban szabályozott lesz az, hogy ki mikor és milyen jogcímen hajthat be a főutcára. Véleményük szerint a rendelet nyilvánosan és világosan írja le, határozza meg azokat a személyeket és szervezeteket, akik igényelhetik a behajtási engedélyeket, ráadásul az engedélyek kiadását is szigorítják. A javaslat tartalmazza, hogy a főutca egyirányúsított lesz, a Városház tér felől, a centrum irányába lehet majd csak haladni. Továbbra is behajthat például az itt lakó, vagy garázstulajdonnal rendelkező, rendszeres árufuvarozási tevékenységet végző egyéni vállalkozó, sürgősségi beavatkozást végző orvos. Viszont az országgyűlési képviselő is csak képviselői feladatának ellátása céljából kaphat engedélyt, épp úgy, mint a polgármesteri hivatal járművei. A rendeletmódosítástól azt remélik, április 21 után megszűnnek az egész napos, úgynevezett „árufeltöltések” a főutcán. A boltosok, üzlettulajdonosok ugyanis csak reggel 6 és 9 óra között végezhetik ezt a munkát.


Kérdések válaszok nélkül

A rendeletmódosítás kapcsán megkerestük az önkormányzatot is, hiszen a napirend előterjesztője – a város honlapja szerint – Polgári Mátyás kabinetvezető. Ezért a hivatalban érdeklődtünk arról, hogy mi indokolta ezeket a szigorításokat, valóban csupán a februári főutcai baleset miatt vált-e időszerűvé. Meg szerettük volna kérdezni azt is, eddig miért nem szigorította ezt a rendeletet a város. (Ez azért is érdekes, mert Agoránkon szinte heti rendszerességgel osztanak meg a belvárosban szabálytalanul parkoló autósokról képeket, információkat – A szerk.) A közterület rendjével kapcsolatban azt tudakoltuk, mi lesz ezeken a területeken, hogyan biztosítják majd az ott élők nyugalmát a rendészek. A fiatalok minden hétvégén a tereken vannak, hogyan lehet őket rendszabályozni? Eddig miért nem lehetett? Kérdéseinkre azonban nem érkezett válasz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában