Helyi közélet

2016.04.20. 08:16

Pedagógussztrájk - Egész napra megáll a munka

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ismét sztrájkba lépnek a pedagógusok, mellettük a szociális terület dolgozói is beszüntetik ma a munkát.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ismét sztrájkba lépnek a pedagógusok, mellettük a szociális terület dolgozói is beszüntetik ma a munkát.

Kedden még nem voltak pontos számok arról, hogy megyénkben ma hány intézményben, hány pedagógus sztrájkol, de annyit megtudtunk a Pedagógusok Szakszervezete megyei alelnökétől, Győrffy Lászlónétól, hogy több olyan intézmény is lesz, ahol százszázalékos munkabeszüntetés várható. Tudomása van olyan iskoláról is, ahol a 400 diákból mindössze 5-en mennek ma iskolába, és vannak olyan intézmények, ahol a technikai és gazdasági dolgozók is csatlakoztak a sztrájkhoz.

Az elégséges szolgáltatás szabálya gumiparagrafus. Csabalik Zsuzsa.

Az alelnök elmondta: bár a sajtóban folyamatosan az jelenik meg, hogy a pedagógusok béremelést követelnek, de ez nem helytálló, hiszen a PSZ a pedagógusokat segítő munkatársak béremelését követeli többek között.

Csak közeledtek

Egész napos országos sztrájkot hirdetett mára a pedagógusok sztrájkbizottsága, melynek három tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A kezdeményezéshez azóta több más szervezet is csatlakozott.

A pedagógusok követelései: adják vissza az intézmények szakmai, gazdasági, munkajogi önállóságát, vissza kell állítani a pedagógusok kötelező óraszámát, főszabályként heti 22 órával, a többlettanítás után fizessenek óradíjat, az intézményvezető bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt, valamint az oktató-nevelő munkát segítők bérrendezése. Az első és utolsó pontban közeledtek az álláspontok a fenntartóval, de írásos megállapodás még nem született. Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt kezdeményezte, hogy ma délben 5 percre álljon le az élet az országban.

Nem lehet büntetni

Csabalik Zsuzsanna, a PSZ miskolci, középiskolai titkára lapunknak elmondta, a Klik azon kijelentése, hogy a sztrájkoló pedagógusoknak nemcsak a munkabéréből vonják le azt az egy napot, hanem az elmaradt órákat is be kell pótolni, nem állja meg a helyét. A törvény szerint ugyanis órát csak akkor kell bepótolni, ha a tananyag 90 százalékát nem sikerült év végére teljesíteni.

– A gyerekeket nem lehet azzal büntetni, hogy a pedagógusok sztrájkja miatt szombaton iskolába menjenek – érvelt a titkár.

Az utóbbi napokban gyakran elhangzott, a sztrájktörvény változása tulajdonképpen lehetetlenné teszi a dolgozók munkabeszüntetését. Csabalik Zsuzsanna ezzel kapcsolatban jelezte, ez valóban így van. Az elégséges szolgáltatásról szóló szabály ugyanis gumiparagrafus, mert nincs meghatározva a mértéke. Annak mértékét a munkaadó állapítja meg. Ez azonban azt jelentheti, hogy ha a munkavállaló 80 százalékot mond, akkor az tulajdonképpen nem is sztrájk.

Az elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalásokat helyben folytatták le a sztrájkbizottságok. Ennek azonban az volt a veszélye, hogy ahol az igazgató azt mondta, nem lehet sztrájkolni, ott nem lehet. Azonban a gyerekek felügyeletét mindenütt biztosítani kell.

A titkár arról nem tud, hogy egyházi iskolák is csatlakoztak volna a sztrájkhoz, de arról igen, hogy több megyében is határozatot hozott az egyházi vezető a munkabeszüntetés megakadályozására.

Közlemény

A miskolci önkormányzat az alábbi közleményt adta ki tegnap délután: „Nem kell otthon maradniuk a miskolci gyerekeknek április 20-án a pedagógussztrájk miatt. Nyugodtan vihetik gyermekeiket óvodába, iskolába a miskolci szülők, a felügyeletet és étkeztetést kötelesek biztosítani az intézmények – erről a pedagógus szakszervezetek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megállapodást kötöttek”.

Három követelésük van

A szociális területen dolgozók is sztrájkba lépnek ma. A bölcsődei dolgozók egész napos munkabeszüntetést tartanak, a más intézményben dolgozók 2 órára hagyják abba a munkát, tájékoztatta az Észak-Magyarországot Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke.

Kedden még folyt az összesítés, hogy megyénkben hány dolgozó veszi föl a sztrájkot. A bölcsődei dolgozóknak épp szakmai napjuk lesz ma (véletlen egybeesésről van szó), de fekete ruhában és kék szalaggal jelennek meg a tanácskozáson, tudtuk meg az elnöktől. Hozzátette: három követelésük van: a bölcsődei dolgozók bérfeszültségének megoldása és béremelés, az érdemi egyeztetések újrakezdése, valamint hogy a szociális ágazatban a munkaközi szünet ne legyen a munkaidő része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában