Helyi közélet

2016.04.22. 18:47

Nagy becsben tartják a magyar mentőkutyákat Ecuadorban

Miskolc - A sok külföldi mentőcsoport közül is kiemelkedik a magyar.

Miskolc - A sok külföldi mentőcsoport közül is kiemelkedik a magyar.

14 órányi repülőút és sok ezer kilométer, na meg rengeteg technikai akadály választ el minket Lehóczki Lászlótól és dr. Béres Tamástól, a Spider Mentőcsoport vezetőjétől és egyik orvosától, akik Ecuadorba, a magyar idő szerint múlt vasárnap történt 7,8-es földrengés helyszínén igyekeznek segíteni a mentésben.

A Spider sokat tapasztalt szakemberei a KARISZ Nemzetközi Speciális Mentőszövetség három másik tagszervezete – a Főnix Speciális Mentők, a Legott Katolikus Mentőcsoport és az Életjel Mentőcsoport – 4 képviselőjével és összesen három mentőkutyával érkeztek kedden a dél-amerikai ország fővárosába, majd onnan egy katonai repülőgéppel Mantába. A tengerparti városban tartózkodtak pénteken is, ahol többek között több szálloda omlott össze.

Speciális tudás

Mint Lehóczki László elmondta, bár több külföldi mentőcsoport sietett segíteni, de a jelenlévők közül csak a magyar kutyák képesek az élők mellett a halottak felkutatására is, amivel kivívták az ecuadori nép megbecsülését.

A speciális tudás miatt elsősorban a dózerolás előtti utolsó fázisban kapnak szerepet a magyar mentőkutyák, az ő feladatuk, hogy még egyszer átnézzék a területet, van-e túlélő, illetve megjelöljék a halottak helyét a romokat eltakarító egységeknek.

Az elmúlt napokban – katonai koordináció mellett – spanyol, kolumbiai és mexikói csoportokkal dolgoztak együtt a KARISZ-osok, de több helyszínen a helyi polgármester is ott volt, hogy elmondja a lakosságnak, mi történik, illetve milyen segítségre számíthatnak.

Veszélyes épületek

– Több összeomlott hotelt is át kellett néznünk, ez ugyanis egy tengerparti város, és sok külföldi lehetett a hotelekben. Nagy, üreges omlások vannak, ahol a kutyák jól tudnának dolgozni, de a statikusok folyamatosan vizsgálják a romokat, és ha veszélyesnek ítélik a helyet, nem mehetnek rá a kereső csapatok sem – mondta szomorúan a Spiderek vezetője, hozzátéve: azt hallották, hogy van olyan település, ahová még nem jutottak el a mentőcsapatok. Ha Mantába már nem lesz több munka, akkor próbálnak oda átmenni. Ez 300-400 kilométerre van a tengerparti településtől, szervezik, hogy jutnak el oda.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában