Helyi közélet

2016.04.22. 08:43

Miskolci közgyűlés - Szigorúbb rendet szavaztak a főutcára

Miskolc - Zárszámadás, a város ingatlanvagyona és a közterületek rendje is téma volt a miskolci testületi ülésen.

Miskolc - Zárszámadás, a város ingatlanvagyona és a közterületek rendje is téma volt a miskolci testületi ülésen.

A főutcai behajtás szabályait szigorították a képviselők a közgyűlési ülésen csütörtökön. Az erről szóló rendelet, illetve a tavalyi év költségvetési elszámolása voltak a fajsúlyosabb témák az áprilisi napirendek között. Az ellenzék is benyújtott indítványokat, a DK és MSZP például a Science Múzeum ügyében szeretett volna vizsgálóbizottságot felállítani, de javaslatukat leszavazták. Éppúgy, ahogy a Jobbikét, a párt képviselői földvédelmi nyilatkozat megtételét szorgalmazták volna.

Egy év alatt 25 milliárd forinttal gyarapodott a város vagyona. dr. Kiss János alpolgármester.

A főutcára való behajtás szigorítását a Fidesz-KDNP-s képviselők és a hivatal is azzal indokolták, hogy több lakossági jelzés is érkezett feléjük ennek szükségességéről. Valamint azt is a miskolciak kérték, hogy a belváros tereit, parkjait kiemelten ellen­őrizzék a rendészek – hangzott el.

„A javaslat rendben van, csak hát 2016-ot írunk, nem 2010-et, amikor feltalálhatták volna a spanyolviaszt” – fogalmazta meg kritikáját az egyik szocialista képviselő utalva arra, hogy miért csak most hoznak ilyen szigorítást, miközben évek óta gondot okoz a főutcai behajtás. A Jobbik is hasonló véleményt fogalmazott meg, szerintük a rendelet módosítása beismerése annak, hogy az elmúlt öt évben a városvezetés nem tudott rendet tenni.

Dr. Kiss János alpolgármester reagált az ellenzéki kritikákra elmagyarázva, miért nem korábban szigorították a szabályzatot. „Korábban mással kellett foglalkoznunk. Korábban el kellett tüntetni a szocialisták által felhalmozott adósságot, kizsuppolni a fészekrakókat, munkahelyeket kellett teremteni, felépíteni néhány strandot, és azon dolgozni, a közterületeken elkövetett bűncselekmények számát csökkentsük” – sorolta.

Tavalyi büdzsé

A zárszámadás kapcsán a Fidesz-frakció kijelentette, nincs szégyellnivalójuk. „Haladunk azon az úton, amelytől Miskolc gazdasága egyre erősebb lesz” – fogalmaztak. A miskolciak figyelmébe ajánlották a város vagyonmérlegét, ami – mondták – azt mutatja, hogy egy év alatt 25 milliárd forinttal gyarapodott a város vagyona.

Az ellenzék azonban másképp értékelte a zárszám­adást, a szocialisták szerint 600–700 millió forint különbség van a város működési bevétele és kiadása közt. A Jobbik pedig azt gondolta, ahova tavaly kellett volna pénz, oda nem jutott, ahova jutott, például a közbiztonságra, ott meg eredménytelenül használta fel a város. „Igazából ez nem egy lendületben lévő város, hanem vegetáló” – fogalmaztak.

ÉM-NSZR


Közgyűlési ülés polgármester nélkül

Az áprilisi testületi ülést dr. Kiss János alpolgármester vezette. Már az elején elmondta, dr. Kriza Ákos polgármester betegség miatt táppénzen van. Próbáltunk érdeklődni arról, hogy meddig lesz táppénzen, de nem tudtak erre választ adni a városházán.


Miskolc - Csütörtökön tartották az áprilisi testületi ülést Miskolcon. A képviselők 20 napirendről döntöttek, köztük a tavalyi költségvetés zárszámadásáról, a városnapi díjazottakról, illetve a főutcára való behajtás rendjét szabályozó rendelet módosításáról. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a testületi ülésről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában