Helyi közélet

2016.04.27. 14:04

Mérnököket és ápolókat is képezhetnek Sátoraljaújhelyen

Miskolc, Sátoraljaújhely - Zöld utat kaphat a Sátoraljaújhelyi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ megalakulása.

Miskolc, Sátoraljaújhely - Zöld utat kaphat a Sátoraljaújhelyi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ megalakulása.

Amennyiben az Oktatási Hivatal is áldását adja rá, 2017 őszétől gépészmérnök alapképzési szak és diplomás ápolás és betegellátás alapképzési szak indul a Miskolci Egyetem égisze alatt, kihelyezett formában Sátoraljaújhelyen. Erről írt alá megállapodást kedden dr. Torma András rektor és Szamosvölgyi Péter polgármester. Ez egyben az ország és megyénk első közösségi felsőoktatási képzési központjának (kkfk) megalakulása.

Megkérdeztük a diákokat a tovább­tanulásról. Szamosvölgyi Péter

Népességmegtartó erő

Az aláírási ceremónia előtt dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese beszélt arról, hogy a felsőoktatási stratégia az ország közösségi felsőoktatási képzési központjait elsősorban a hátrányos helyzetben lévő térségekben képzelte el, ahol a felsőoktatási intézmények nagyobb távolsága miatt nehézségekbe ütközik a részvétel a felsőfokú oktatásban. Mint hangsúlyozta, „ezekben a térségekben a felsőoktatásnak és a felsőoktatási képzőhelyek létesítésének fokozott népességmegtartó és gazdaság­élénkítő hatása is lehet”.

Ózd lehet a következő

Megtudtuk, a lefektetett alapelveknek megfelelően országosan hat kfkk létesítését tervezi a kormány, ezek közül kettő a mi megyénket, Borsod-Abaúj-Zemplént érinti. Sátoraljaújhely mellett hamarosan Ózd városában is a Miskolci Egyetemmel közösen válik valóra ez az elképzelés. Mindkét város önkormányzatával folytak tárgyalások kihelyezett képzések beindításáról.

Dr. Torma András rektor megemlítette, hogy a képzési központok azzal kaptak szabad jelzést, hogy a stratégia nyomán tavaly nyáron módosították a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt, így jogszabályi szinten is deklarálódott az elképzelés. Az egyetem vezetője felhívta arra is a figyelmet, hogy egy felsőoktatási intézménynek ma már egy térség szellemi központjának is kell lennie, amely segíti a társadalmi, gazdasági célok elérését.

Fontos a helyieknek

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy hosszú évtizedek óta dédelgetett álom valóra válásának jutottak a küszöbére. A város és környéke számára létfontosságú, hogy a képzett fiatalok ne menjenek az ország más területére, vagy külföldre a jobb élet reményében, hanem itt, helyben találják meg számításukat, itt hasznosítsák tudásukat.


Elhangzott

Várhatóan 6–8 városban jöhet létre közösségi felsőoktatási képzési központ – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy parlamenti felszólalásában. Mint hangsúlyozta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan egyeztet a helyi önkormányzatokkal és a helyi társadalom szereplőivel, valamint több, az adott térségben jelen lévő vállalattal a közösségi felsőoktatási képzési központok lehetséges meg­valósíthatóságáról.

Megkérdezték a diákokat

Szamosvölgyi Péter, Sátor­aljaújhely polgármestere elmondta, hogy a város önkormányzata megkereste az idei és a jövő tanévben középiskolában végző helyi fiatalokat, és kérdőív kitöltetésével kért tájékoztatást továbbtanulási szándékaikról. Kiderült, a válaszadók jelentős számban szeretnének a Miskolci Egyetemen folyó képzések valamelyikén tanulni. Ennek nyomán az egyetem vezetése lakossági fórumon mutatta be képzési palettáját és olyan munkaerőpiaci szereplőkkel is találkozott, amelyek a leendő hallgatók gyakorlati képzésében részt vállalnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában