Helyi közélet

2016.04.04. 09:24

Menjünk Világgá – de azért nem világba!

Miskolc - Utazni utaznak, de azért egy kicsit óvatosabbak az emberek – szűrtük le az utazási kiállításon.

Miskolc - Utazni utaznak, de azért egy kicsit óvatosabbak az emberek – szűrtük le az utazási kiállításon.

Szombat dél körül elvegyülünk a miskolci utazási kiállítás forgatagában. Először a kiállítóknál érdeklődünk.

– A repülős utak közül Spanyolország és a menekültek által nem érintett görög szigetek vezetnek, autóval inkább a könnyen elérhető helyeket célozzák meg: Bulgária, Horvátország, Olaszország – árulja el (névtelenséget kérve) egy hölgy az egyik utazási iroda standjánál.

Én csak csodálom majd a tájat a napszemüvegemen át... Szabó Boglárka.

Le is mondják

– Ami nagyon visszaesett: a tengerparti nyaralások keresettsége Tunéziában, Egyiptomban és főleg Törökországban. Bár Törökországot illetően az is szerepet játszhat, hogy az elmúlt években nagyon felkapott volt, s akik három, négy, öt alkalommal is jártak már ott, meglehet, a mostani helyzet nélkül is váltanának. Megnőtt viszont az érdeklődés az egzotikus utak iránt – mondja Oczella Mónika, a Green Travel hálózatvezetője. – A török, görög utakat többen lemondják az ott kialakult helyzet miatt. Mi azért megpróbáljuk őket rábeszélni, hogy a nem érintett országrészekre nyugodtan menjenek, hiszen a repülő közvetlenül ott száll le… Feltételezhetően a biztonságra törekvés játszik szerepet abban is, hogy a korábbiakhoz képest sokan érdeklődnek viszont belföldi lehetőségek felől.

Választék, kiesőkkel

Beke Bernadett és párja még nem döntötte el, hol nyaraljon idén, de az nem kérdés számukra, hogy ha nyár, akkor utazni kell.

– Az itthoni nyaralás nagyon időjárásfüggő, ezért olyankor inkább a tengerparti lehetőségeket keressük – mondja Bernadett, s kapásból összeszámolja: legalább nyolc országban járt már, van, ahol többször is. – Ami most biztos kieső nálunk: Törökország, Tunézia és Egyiptom, azt hiszem, érthető – teszi hozzá.

– Látni és pihenni, mindkettő fontos számunkra. A hazai wellness inkább az őszi és téli hétvégékre való – vélekedik.

„Egyből kihúztuk”

Egy olyan fiatal párral is találkozunk, akik egyénileg szeretnék összeállítani tíznaposra tervezett körútjukat.

– Autóval megyünk, a párom vezet, én meg majd csak csodálom a tájat a napszemüvegemen át – közli vidáman Szabó Boglárka. – Olaszországra, Horvátországra gondoltunk, Törökországot viszont egyből kihúztuk. Annyi biztos egyelőre, hogy úgy tervezzük: kicsit aktív és kicsit pihenős is legyen. Itt, a Menjünk Világgá utazási kiállításon inkább csak a szálláslehetőségeket igyekszünk begyűjteni. Aztán jöhet a konkrét tervezés!

A belföld hátránya, hogy nagyon rizikós az időjárás. Vámos Imre.

Elindulni négy gyerekkel

Vámos Imre leginkább belföldben, azon belül is a Balatonban gondolkodik, esetleg Horvátország jöhet még szóba. Náluk nem annyira a biztonság most az elsődleges szempont, sokkal inkább az, hogy négy, 13, 11, 6 és 1 éves gyermekeikkel kelnek útra. A távolabbi helyek, a most „grízes” országok szóba sem jönnek.

A családfő megjegyzi, ha a párjával mennének kettesben, akkor például Törökországot most kihagynák.

– Évi egy utazással tervezhetünk, s nagyon nem mindegy, hogy az miként telik el. A belföld hátránya, hogy nagyon rizikós az időjárás. Bár kikapcsolódni, együtt játszani, várost nézni, autókázni a környéken akkor is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában