Helyi közélet

2016.04.05. 15:24

Megmutatta Ózdon a székelyföldi legendákat

Ózd - Erdély és Székelyföld hangulatát adta át Fazakas Szabolcs, az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi előadásán.

Ózd - Erdély és Székelyföld hangulatát adta át Fazakas Szabolcs, az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi előadásán.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt született meg a Székelyföldi Legendárium gondolata, azóta folyamatosan építik, fejlesztik a projektet – árulta el az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi előadásán Fazakas Szabolcs, aki ötletgazdaként egy-két társával elindította a kezdeményezést, és mind a mai napig vezeti a munkát. Első körben a meglévő és az új meséket, mondákat tették olvasmányossá, olyan köntöst kölcsönöztek nekik, amelyet a gyerekek és a szülők is könnyen megértenek. Nem sokkal ezután elkészült a könyv, ami több mint százötven legendát tartalmazott. A fogadtatás mind a mai napig rendkívül jó, ezért újabb és újabb termékekkel jelentek meg a piacon.

A könyv megjelenése valóban hatalmas mérföldkőnek számított. Fazakas Szabolcs.

– Székelyföldi magyarként nagyon bosszantott, hogy a mi környékünket a világban Drakulával azonosítják. Megmutattuk, hogy Erdélyben kimeríthetetlen a történetek, a mondák száma. Elsőként Székelyföld turisztikai térképét készítettük el, majd a könyv megjelenése valóban hatalmas mérföldkőnek számított. Eztán következtek az újabb termékek: a hangoskönyv, a színező, a színes ceruzák és a társasjáték közkedvelt az emberek körében. A mostani nagy munkánk pedig a rajzfilm­sorozat elkészítése.

Rajzfilmgyártás

Az első epizód, a Likaskő már DVD formában is megjelent, de ahogy Fazakas Szabolcs elmondta: ez egy rendkívül aprólékos és pontos munkát igénylő műfaj. A helyi szakemberekből álló csapat most újabb és újabb legendákat dolgoz fel, hiszen 2018 végéig egy egész sorozat a piacra kerül.

– Nagy munkában vagyunk, de ezekkel a filmekkel akár világszerte is megismertethetjük Székelyföldet, ezért megéri az időt és az energiát belefektetni – folytatta a Székelyföldi Legendárium vezetője. – Ezzel párhuzamosan azonban újabb tájegységeken keressük a mondákat, hiszen ezek nemcsak nálunk, hanem máshol is léteznek. Nincs kizárva, hogy Ózd környékén nekilátunk a palóc mesék, legendák összegyűjtéséhez, mert ennek a tájegységnek is számos mondanivalója van. Ez számomra kiderült az elő­adásomon is, ahová nagyon sokan eljöttek, ezúton köszönöm nekik. Örülök, hogy egy kicsit találkozhattam a rokonokkal is, ezért is fontos volt számomra az Ózdon töltött rövid idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában