Helyi közélet

2016.04.18. 14:19

Lassan már nincs hová tenniük a sok kupát

Miskolc - A Földes lépcsőjén kezdődött – azóta tart a barátságuk, s aratják egymás után a rejtvényfejtő sikereket.

Miskolc - A Földes lépcsőjén kezdődött – azóta tart a barátságuk, s aratják egymás után a rejtvényfejtő sikereket.

A Rejtvényfejtők Országos Egyesületének versenyén sokadszor lett első a miskolci csapat, amely gyakorta kétfősként indul és nyer a rejtvényfejtők csapatversenyének legmagasabb, mester kategóriájában. A legutóbbi, március végi sárvári országos megméretésről is győztesen tért haza István György és Barna Viktor.

Hogy lesz valakiből rejtvényfejtő-versenyző, s hogy lesz két rejtvényfejtőből sikeres „csapat”?

Huszonhat éve

– A Földes gimnázium matematika tagozatán osztálytársak voltunk, de jól elvoltunk anélkül, hogy tudtuk volna, hogy mindkettőnknek ugyanaz a kedvtelése: a rejtvényfejtés. Másodikos korunkban, sajnos, arra már egyikünk sem emlékszik, miként jött szóba, de nagyszünetről felfelé menet a lépcsőn derült ki, hogy mindketten lelkes keresztrejtvényfejtők vagyunk, s hogy a Füles ugyanazon „kemény dió” rejtvényével nem boldogulunk épp. Megbeszéltük, hogy délután összeülünk, s együtt próbáljuk megfejteni – idézi fel István György barátságuk 26 évvel ezelőtti kezdetét.

Elmeséli, a közös rejtvényfejtések után, eleinte csak egymásnak, rejtvényeket is készítettek. Innen vették az ötletet, hogy az akkori Észak-Magyarország szerkesztőségébe is bekopogtassanak, hátha megvenné tőlük az újság.

– Akkoriban minden megyei lapban ugyanazon, központilag kapott rejtvényeket közölték szombatonként. Az itteni főszerkesztő beleegyezett, hogy havonta egy keresztrejtvényt a miénkre cserél ki. Az első hónapban a Viktoré, a következőben az enyém jelent meg, s még némi zsebpénzt is kaptunk érte.

Az Északból…

Kettejük közül György volt az, aki rátalált – az Észak-Magyarországban közöltek alapján – a Miskolcon működő rejtvényfejtő klubra. Ennek keretében kezdték el a versenyzést. Sikert sikerre halmoznak azóta is, mind az egyéni, mind csapatversenyeken. A kupák jószerivel mindkettejük lakását kinőtték már.

– Jó csapat vagyunk együtt: Viktor egy két lábon járó lexikon, én pedig a logikai részben vagyok erős. Jól megismertük egymást ennyi év alatt. Egyetemista korunkban egy ideig lakótársak is voltunk.

György és Viktor nem csak versenytársak, de barátok is. A rejtvényeken túl is vannak közös hobbijaik, az egyik a biciklizés.

– Nem ritkán választjuk a kétkerekűt a versenyekre való eljutáshoz is.

Hogy mi a jó a rejtvény­fejtésben?

– A rejtvényfejtés: ugrás a sötétbe. Minél nehezebb, annál nagyobb kihívás – kapom a választ.


Kettős névjegy

Barna Viktor (43)

Végzettsége: könyvvizsgáló

Iskolái: Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc; Budapesti Közgazdaság­tudományi Egyetem

Foglalkozása: vállalkozó

István György (42)

Végzettsége: közlekedésmérnök

Iskolái: Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc; Budapesti Műszaki Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Győr

Munkahelye: Budapesti Közlekedési Központ

Foglalkozása: menetrendszerkesztő

Közös hobbi: keresztrejtvényfejtés, -készítés, kerékpározás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában