Helyi közélet

2016.04.30. 12:47

Jövő évadban is: „Itt a helyem!”

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház 16 új bemutatóval készül a 2016–2017-es évadra.

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház 16 új bemutatóval készül a 2016–2017-es évadra.

Opera, balett, musical, operett, magyar, angol és lengyel színdarab, görög tragédia, francia bohózat várja a Miskolci Nemzeti Színház közönségét a következő évadban.

– A jövő évi műsorterv kidolgozása előtt alaposan el kellett gondolkoznia a Művészeti Tanács tagjainak, hogy mit jelent az: egy vidéki városban, Miskolcon, egy nemzeti színház, amely ráadásul az ország első kőszínháza – vetette előre a tegnapi évad­ismertető sajtótájékoztatón Béres Attila igazgató.

Közös osztó: a minőség

– A kortárs és klasszikus drámairodalom élvonalából válogatott darabok, amelyekre a műfaji sokszínűség is jellemző, közös osztója a minőség, az, hogy minden darab jelentős szerző műve. Így állt össze az a tizenhat bemutatóból álló műsorterv, amelyről úgy gondoljuk, hogy minden színházat szerető, sőt még a színházat szkeptikusan fogadó néző számára is vonzó lehet – jelentette ki, majd bemutatóról bemutatóra haladva ismertette az egyes műveket.

Ezek közül is kiemelte Az ember tragédiáját, amelyet az 1956-os forradalom kitörésekor éppen próbáltak a miskolci színházban, ám nem mutattak be. Ez is aktuálissá teszi, hogy a forradalom hatvanadik évfordulóján műsorra tűzzék.

Szólt az igazgató arról, hogy Miskolc Szegeden, Európa legnagyobb szabadtéri játékán „nem kicsit jelenik meg” idén: A bolygó hollandi a 2016-os Szegedi Szabadtéri Játékokkal való közös munka révén jön létre.

Fesztiválok időpontcserével

Az új évadban is megrendezik a hagyományos fesztiválokat, ám új, pontosabban szólva megcserélt időpontokban. Februárban tartják a jövő évi Határtalan Napok Fesztivált, amelyben valamely határon túli város kultúráját és történetét ünnepelik a meghívott színházi előadásokon, kerek­asztal-beszélgetéseken és kiállításokon keresztül. Áprilisban pedig az ötödik SZEM (Színművészeti Egyetemek Miskolcon) Fesztiválon ismét találkozhat a közönség tehetséges magyar és külföldi színművészetet tanuló hallgatók előadásaival, emellett kiállításokat, workshopokat és szakmai beszélgetéseket is tart majd a színház.

Az iskolák és a színház közötti, évek óta működő kapcsolatot is tovább erősítik. Népszerű tantermi színházi előadásaikat, így a Szociopolyt, A pirézeket, a Csendes óceánt és a Klamm háborúját igyekeznek még több intézménybe eljuttatni. A színház művészei elhagyják néhány órára a színház épületét, hogy elvigyék produkcióikat a miskolci iskolákba, hogy új, szokatlan módon találkozhassanak a miskolci fiatalokkal, és hogy a fiatal közönség előadásokat láthasson olyan problémákról, amelyekkel mindennapi életük során is találkozhatnak. Ennek fontosságát Kiss Gábor alpolgármester is hangsúlyozta a sajtó­tájékoztatón.

Fontos dátum: május 7.

A következő évad bérletújításának, bérletvásárlásának kezdete május 7. S bár bérletet váltani, újítani ezután is lehet, e napon számos kedvezménnyel és ajándékkal várják a vásárlókat. A május 7. más szempontból is kitüntetett időpont: ekkor kóstolhatnak bele ismét a (potenciális) nézők a színház társulatával a következő évadba. A Déryné-kertbe várják az érdeklődőket, ahol elkészítik az Évad tortáját is. Figyeljék az Észak-Magyarország napi programoldalait, a részletes programot ott tesszük közé! A direktor bejelentette: várják a nézők szavazatait a Borsod Online-on Az év színészére (lásd 1. oldal).


Az új évad bemutatói

Nagyszínház

Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költemény, rendező: Keszég László

A bolygó hollandi (Szabó Máté)

Viktória (Béres Attila)

La Mancha lovagja (Keszég László)

Téli Musical Gála (Szőcs Artur)

Feydeau: A hülyéje (Szőcs Artur)

Kamaraszínház

Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk (Béres Attila)

Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig (Rusznyák Gábor)

Molnár Ferenc Játék a kastélyban (Mohácsi János)

Fodor Sándor: Csipike az óriástörpe (Szabó Máté)

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában (Lukáts Andor)

Játékszín

Euripidész Bakkhánsnők (Szőcs Artur)

Parti Nagy Lajos: A Bandy-lányok (Harangi Mária)

Benkó Bence és Fábián Péter: A ma esti előadás (Benkó Bence és Fábián Péter)

Miskolci Balett

Anna Karenina (az egri Gárdonyi Géza Színház táncegyüttesével közösen, koreográfus: Velekei László)

Harlequinade (Gergye Krisztián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában