Helyi közélet

2016.04.25. 11:20

A Virágóra körül beton "nő" Miskolcon

Miskolc - Kétezer négyzetméteren lesz burkolt a Szent István tér. Mi lesz a Green Cityvel?

Miskolc - Kétezer négyzetméteren lesz burkolt a Szent István tér. Mi lesz a Green Cityvel?

A Szent István teret körbekerítették, a virágágyásokat felásták. Napok óta építkezés zajlik Miskolc belvárosában, ott, ahová néhány évvel ezelőtt – a miskolciakat ötletelésre hívva – a város főterét álmodta a városvezetés. Éppen ezért azt gondoltuk, ha kis késéssel is, de elkezdődött a főtér építése.

Árnyékos, ligetes, virágos zugok lesznek kialakítva. Koczák Szilvia

De kiderült, erről nincs szó, csak ideiglenesen építik át a területet, mindezt a belvárosrekonstrukciós-program részeként.

Most ez, később más is

„A későbbi fejlesztésekkel összhangban most egy 700–800 négyzetméternyi új, burkolt felületet alakítanak ki, aminek köszönhetően egy 2000 négyzetméteres burkolt, 4000–4500 ember befogadására alkalmas rendezvénytér jön létre” – tudtuk meg Koczák Szilvia városházi szóvivőtől.

Aki szerint egy ilyen tér kialakítása időszerű volt, hiszen Miskolcnak jelenleg nincs ilyen jellegű területe. „Egyre több rendezvény zajlik a Szent István téren, a növényzet védelmének, esetenként pótlásának biztosítása költséges volt” – indokolta meg a szóvivő.

Hangsúlyozta azt is, a mostani átalakítás ideiglenes, a tér végleges arculata a teljes belváros-rekonstrukció keretében alakul majd ki, de a mostani átalakítást úgy tervezték, és olyan technológiát alkalmaznak, hogy minden eleme újra használható lesz a végleges rekonstrukciónál. „Semmi nem megy a szemétbe” – fogalmazott Koczák Szilvia.

Burkolt, de nem kopár

Miután kiderült, hogy a virág­ágyások is betonburkolást kapnak, adódott a kérdés, hogyan illeszkedik ez a Miskolcon szinte elsőként meghirdetett Green City programba.

„A tér a burkolás ellenére nem lesz kopár, sokféle dé­zsás növénnyel, utcabútorokkal árnyékos, ligetes, virágos zugok lesznek kialakítva rajta” – válaszolta a városházi szóvivő.

Úgy véli, a tér az átalakításnak köszönhetően egyaránt be tudja majd tölteni a rekreációs sétatér és a rendezvénytér funkciót.

Egyszerűbb, Olcsóbb

„A mobil növényzetnek, bútorzatnak köszönhetően egyszerűbb és olcsóbb lesz a rendezvényekre előkészíteni. A Virágórát a rendezvények idejére elkerítjük. A munkálatok során, de nem azzal összefüggésben egyetlen fát kell a térről eltávolítani, egy többszörösen visszametszett, korhadó vérszilvafát” – ismertette.

A tér burkolásának költsége mintegy 14 millió forint, úgy tudjuk, a munkálatok május 8-ra befejeződnek.

ÉM-NSZR


A belvárosrekonstrukciós-programról:

  • 2016–17 a tervezés, előkészítés, pályázás időszaka.
  • Az effektív munkavégzés és a munkálatok befejezése 2018–19-re várható.
  • A belvárosrehabilitációs-programra döntően pályázati forrásokból 3 milliárd forint felhasználását tervezi a város.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában