Helyi közélet

2016.04.23. 08:52

A Föld napját ünnepelték Miskolcon

Miskolc - A Föld napját ünnepeltük: hulladékszobrok, környezetvédelmi tanácsadás, virágültetés.

Miskolc - A Föld napját ünnepeltük: hulladékszobrok, környezetvédelmi tanácsadás, virágültetés.

Üres bonbontartóból készült korona díszelgett a Föld urának a fején, kezében pedig földgömböt tartott. A ruhája is kidobott, elhasználódott nejlonokból állt össze, csakúgy, mint a trónja. De nem sokáig üldögélhetett a miskolci Vörösmarty tér közepén, hiszen egy erősebb szél ledöntötte.

Az újságot hosszában négyfelé vágom, felsodrom. Hédervári Éva

Csakúgy, mint Hamupipőkét, aki éppen szelektíven gyűjtötte a szemetet. De a többi hulladékot is fújta a szél, igaz, ezek nem hétköznapi szemetek voltak, hanem fiatal hulladékszobrászok alkotásai.

Mi minden készül szemétből?

A Föld napi programsorozat része volt ugyanis pénteken a hulladékszobor-kiállítás. A Bársony János Általános Iskola diákjai álmodták meg a Föld urát ábrázoló alkotást, ami a Szemét uralja a Földet címet kapta. Míg a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjai egy életfával feszegették a kérdést: van-e élet a szemét után.

A hulladékszobrok mellett persze a másik oldalt is igyekeztek megmutatni az érdeklődőknek, azaz a produktumot. Ennek köszönhetően az újrahasznosítás is előtérbe került. Így találkoztunk Hédervári Évával, aki kosarakat, irattartókat, dobozokat, alátéteket árult. Ránézésre fonott dísztárgyaknak tűntek, de kiderült, papírból készülnek. Éva azt is elárulta, főképp az Észak-Magyarországból állítja össze a fonott tárgyakat.

„Az újságot hosszában négyfelé vágom, hurkapálcára felsodrom, lakkozom, színezem, majd fonok belőle dísztárgyat” – sorolta. Másfél éve kezdte el ezeknek a gyártását, mint mesélte, nyugdíjas, kellett találnia valamit, amivel a szabadidejét eltölti.

Palackteke

Pacsai Vanda önkéntesként dolgozott a pénteki programokon, de egyébként is érdekli a környezetvédelem. Vallja, azt, amit teszünk a Földdel, nem most érezzük majd, hanem a következő generációk, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkre. Elmondta, ő is igyekszik úgy élni, hogy óvja a környezetet, ezért szelektíven gyűjti a szemetet.

A Föld napi rendezvényen játékok is várták a gyerekeket, persze ezek is mind-mind újrahasznosítható hulladékból készültek. Nagy sikert aratott a teke, ahol ezúttal nem bábokat, hanem pet palackot kellett eltalálnia a gurítónak.

Automatikusan kuka

„Érdekes, mi mindent lehet készíteni azokból az anyagokból, amiket automatikusan kidobnék a kukába” – ezt már Katalin mondta, aki véletlenül tévedt pénteken a Vörösmarty térre. „Dolgozni megyek, csak megláttam a sátrakat, gondoltam megnézem. Érdekel a környezetvédelem, de ez nálam leginkább a szelektív hulladékgyűjtésben merül ki. Jó ötleteket, tanácsokat kaptam, hogyan vigyázhatok jobban a Földünkre. Azt sem tudtam, hogy ma a Föld napja van, de a mindennapos rohanásban jó volt erre megállni” – tette hozzá.


A komposztálás titka

A Célpont Tanácsadó és Ifjúsági Iroda első alkalommal rendezte Miskolcon a Föld napi programokat. A rendezvényen az érdeklődők megismerkedhettek azzal, hogy a miskolci távhőszolgáltatásban hogyan hasznosítják a megújuló energiákat. A diákokat meteorológiai előadás várta.

De komposztálási tudnivalókat is tanulhattak a látogatók, valamint információt kaphattak arról, hogyan működik egy környezettudatos háztartás.

E mellett helyi termelők, kézművesek is várták a látogatókat és a civil szervezeteknek is lehetőségük volt a bemutatkozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában