Helyi közélet

2016.03.11. 15:16

Váratlan karbantartás a Herman Ottó Gimnáziumban

Miskolc - Három év után most hirtelen festeni kezdték a Herman gimnáziumot, és a világítást is javítják.

Miskolc - Három év után most hirtelen festeni kezdték a Herman gimnáziumot, és a világítást is javítják.

Váratlan esemény történik a Herman Ottó Gimnáziumban, az intézményműködtető elkezdte az iskola osztálytermeinek festését, és a vészvilágítás javítása is folyamatban van. Mindezt a gimnázium igazgatója, Madarász Péter mesélte az Észak-Magyarországnak. A felújítás azért számít szokatlan eseménynek, mert az iskola vezetése már 3 éve folyamatosan jelzi a Miskolci Közintézmény-működtető Központnak (MKMK), hogy nem működik a vészvilágítás. Ezt a katasztrófavédelem is szóvá tette minden évben, amikor ellenőrzést tartott az iskolában, de mégsem történt semmi.

Csak a szülők

A gimnázium tantestülete január eleji nyílt levelében (ami aztán országos összefogást és tüntetéseket eredményezett) is megemlítette, hogy lehetetlen helyzetbe hozza a nagyobb települések iskoláit az, hogy más a fenntartójuk (Klik) és más a működtetőjük (Miskolcon az MKMK). De az is gond, hogy a karbantartási munkákra hónapokat kell várni. Most azonban a tantermek festése is elkezdődött, már 8 teremmel elkészült a működtető, pedig 3 éve csak a szülők festettek termet az iskolában a diákok segítségével, a folyosók azonban maradtak piszkosan. Most azonban a működtető a folyosót is kifesti. Az igazgató úgy véli, talán a régen várt felújítási munkák elkezdésének köze lehet az elmúlt hetek eseményeihez: a nyílt levél segítségével nyilvánosságra kerültek a közoktatást érintő problémák, a pedagógusok tüntetéseket szerveztek, és megalakult a köznevelési kerekasztal is, melynek tagjai az oktatás problémáit hivatottak megoldani.

Beáznak

Pedig akad még jó pár iskola Miskolcon, melyekre ráférne a felújítás. Szülők panaszkodtak lapunknak, hogy az Avason vannak olyan oktatási intézmények, melyek beáznak, és az ablakkeretek is lassan kiesnek a helyükről, olyan rossz állapotban vannak. Iskolaigazgatók pedig azt a problémát vázolták, hogy három éve a karbantartók és a takarítók az MKMK alkalmazottai. Emiatt az iskolaigazgatók nem kérhetik meg őket különböző munkákra, de szólni sem szólhatnak nekik, ha esetleg a munkájukat rosszul végzik. Ellenőrizni pedig nem ellenőrzi őket senki.

Kérdések válaszok nélkül

A Miskolci Közintézmény-működtető Központ igazgatójának a következő kérdéseket küldtük el, de választ nem kaptunk:

A Herman Ottó Gimnáziumban azért kezdődött felújítás, mert az intézmény az utóbbi hónapokban a figyelem középpontjába került? A jövőben gördülékenyebb lesz-e az iskolák karbantartása, felújítása? Az iskolák arra panaszkodnak, hogy a karbantartóktól és a takarítóktól az igazgatók nem kérhetnek semmit, mert nem ő a munkáltatójuk. Így sokszor nem olyan munkát végeznek az MKMK dolgozói, mint amilyet kellene.

Változik ez a helyzet a jövőben? Milyen ütemterv szerint folyik az intézmények karbantartása, felújítása, tisztasági festése? ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában