Helyi közélet

2016.03.24. 16:33

Példát mutattak a roma diákoknak Hernádkakon

Hernádkak - Példaképek címmel tartottak beszélgetős rendezvényt Hernádkakon.

Hernádkak - Példaképek címmel tartottak beszélgetős rendezvényt Hernádkakon.

Kitartás, akarat, sok-sok tanulás, így összegezhetnénk, hogy mi kell a sikeres élethez az előadók szerint. Mást és mást emeltek ki beszédükben, de a lényeg valahol ugyanaz: a csodát nem várni kell, hanem tenni érte.

Hernádkakon, a Mátyás Király Katolikus Általános Iskolában jártunk. Példaképek volt a program címe, s immár második alkalommal rendezték meg abból a célból, hogy olyan roma embereket mutassanak be a többségében roma iskolásoknak, akik valamilyen okból példaképül szolgálhatnak nekik és a szüleiknek.

Mindennapi sikerek

Hajdú János polgármester köszöntőjében arra utalt, hogy nem a médiában megismert híres embereket, celebeket kellene példaképnek tekintenie a gyerekeknek, hanem azokat, akikkel a hétköznapokban találkozunk, és akik szorgalmukkal, tudatos munkával érnek el sikereket a mindennapokban. A vendégeket is ez alapján válogatták ki, volt köztük tanár, edző, színész, és elfogadta a meghívást maga a cigányvajda is.

Meséltek arról, hogy honnan indultak és hogyan jutottak el oda, ahol éppen vannak. Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke például arról beszélt, hogy bár másfél éves korától nevelőotthonban élt, mégis megtalálta a helyét, ebben sokat segített neki a sport. Szívesen elhozta volna a rendezvényre tanítványát, Csóka Nándort is, ám épp versenyre készül, a fiatal sportoló sok-sok külföldi győzelme mellett 2015 legjobb ökölvívójának címét is kiérdemelte. Lakatos Attila vajda Vadnáról, a szülőfalujáról beszélt, és arról, hogy mennyire fontos a tanulás, szerinte még 60–70 évesen sem késő az iskolapadba ülni.

Kitartás, szorgalom

Horváth Győző, a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola mentora pedig négy gyermeke példáját említette – a két idősebbnek 2-2 diplomája van, a harmadik egyetemista, a negyedik kitűnő tanuló – miszerint kitartással, szorgalommal romaként is lehet sikereket elérni.

– Attól, hogy valaki cigány, nem kell pesszimistának lenni. Én büszke vagyok rá, legyetek ti is büszkék – mondta. A negyedik vendég, Horváth Zsolt színész, a Romano Teatro Kulturális Egyesület elnöke társulatával kis műsorral köszöntötte a gyerekeket, majd elmondta, sokáig kereste önmagát, de végül a művészet által találta meg.

Hét évvel ezelőtt

– Néhány éve, 2009-ben már megszerveztük a Példaképek rendezvényt, akkor is nagy sikere volt – tudtuk meg Győrfi Lászlónétól, az iskola igazgatójától. Kérdeztük, érezték-e hasznát az akkori rendezvénynek. Az igazgatónő szerint inkább az érzésekben realizálódott ez, büszkébbek voltak származásukra. Azóta egyébként nőtt a cigány tanulók száma az iskolában, ezért is gondolták, újra érdemes megszervezni a programot: valamiféle támaszt adhat, ha példaképeik lehetnek.

Három diákot kérdeztünk a rendezvényről. A hetedikes Erdélyi-Nagy Martin és Szendrei Nikolett, valamint a 4. osztályos Szilágyi Kiara Virág is várták a tegnapi napot. Mindnyájuknak Lakatos Attila szavai tetszettek leginkább. Bár a nagyobbaknak már most is konkrét terveik vannak, Martin rendőrnek készül, Niki boltosnak.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában