Helyi közélet

2016.03.17. 12:35

MKMK: "Nem a nyílt levél miatt festenek a Hermanban…"

Miskolc - A közintézmény-működtető új igazgatója gyorsabb és jobb karbantartást ígér az iskoláknak.

Miskolc - A közintézmény-működtető új igazgatója gyorsabb és jobb karbantartást ígér az iskoláknak.

Az elmúlt héten írtunk arról, hogy a Herman Ottó Gimnáziumban a Miskolci Közintézmény-működtető Központ (MKMK) szakemberei elkezdték az osztálytermek és a folyosók festését (amire 3 éve nem volt példa), de a vészvilágítás javítása is folyamatban van. Ez sem működött már három éve. Az MKMK-hoz kérdéseket küldtünk a gimnázium felújításával kapcsolatban, melyekre múlt hét pénteken kaptunk választ Borbélyné Bucskó Andreától, az MKMK februárban kinevezett igazgatójától.

Egyik kérdésünk az volt: a Herman gimnáziumban azért kezdődött felújítás, mert az intézmény az utóbbi hónapokban a figyelem középpontjába került a közoktatásról szóló problémákat tartalmazó nyílt levelük és a pedagógustüntetések miatt?

Az igazgató írásban a következőket válaszolta: „A gimnáziumban jelenleg folyó munkálataink nem a nyílt levél megjelenése miatt történnek. Már azt megelőzően tájékoztattuk Dudás Imre igazgatóhelyettest arról, hogy miután befejezzük a Karacs Teréz Kollégium 14 szintjének festését, február elsejétől igényeik szerint intézményükben végeznénk karbantartási munkákat, amennyiben az oktatási időben munkaterületet tudnak biztosítani. Az elmúlt időszakhoz képest már gyorsabb a bejelentett hibák megszüntetésének időigénye (1595 darab bejelentés 60 százaléka 1–7 napon belül), de azon dolgozunk, hogy ez tovább rövidüljön. Az előre tervezhető karbantartási munkákat éves és nyári karbantartási ütemtervek szerint végezzük”.

„Kirendelik” őket

Az iskolák korábban arra is panaszkodtak, hogy a karbantartóktól és a takarítóktól az igazgatók nem kérhetnek semmit, mert nem ő a munkáltatójuk. Így sokszor nem olyan munkát végeznek az MKMK dolgozói, mint amilyet kellene. Erre a felvetésre az MKMK igazgatója a következőket válaszolta:

„Február 23-án, amikor személyesen találkozhattam az intézményvezetőkkel, sikerült tájékoztatnom őket arról, hogy az MKMK – a KLIK vezetőségével történt egyeztetést követően – a közeljövőben szükség esetén élni fog a munka törvénykönyve által biztosított »kirendelés« jog­intézményével. Ez annyit jelent, hogy az intézményvezetőknek az MKMK segítséget nyújt a saját dolgozói bevonásával (maximum évi 352 óra/fő erejéig) úgy, hogy ezen időtartam alatt az MKMK vezetősége helyett az intézményvezetők gyakorolhatják az utasítási, irányítási, ellenőrzési jogosítványokat. A folyamatos odafigyelés érdekében jelenleg további 3 kollégánk járja az intézményeket, hogy napi szervezési, ellenőrzési tevékenységükkel segítsék az együttműködést”.

Külön levélben kérték

A Herman gimnázium karbantartásával kapcsolatban az igazgató hozzátette: „Előfordul, hogy az iskolák vezetése külön levélben kér karbantartási, felújítási munkálatokat. Ezt tette a Herman Ottó Gimnázium vezetése is, akik szeptember végén keresték meg írásban az MKMK-t. A levelet egyben megküldték a miskolci önkormányzat vagyonfelügyeleti osztályának is. A levél mellékletét képező 2015/16 évi karbantartási és felújítási feladatok jegyzékben leírt kérések közül azokat a karbantartási feladatokat, melyek az iskola biztonságos üzemeltetéséhez szükségesek (fűtési rendszer, balesetveszélyes burkolat javítása), elvégeztük. A vészvilágítási rendszer felújításához szükséges anyagok beszerzése december végén, a régiek cseréje ez év elején megtörtént. Minden olyan, a levélben jelzett karbantartási munkálatot ütemeztünk, amely az állagmegóváshoz szükséges, de az intézmény biztonságos működését nem gátolja”.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában