Helyi közélet

2016.03.14. 19:41

Miért hívták vissza a Miskolci Operafesztivál fesztivál új vezetőjét?

Miskolc - Érdekes fordulatot hozott a miskolci közgyűlés legutóbbi ülése. A döntéshozók visszahívták a Miskolci Operafesztivál Kft. új ügyvezetőjét Pálfi Gábort, aki egyébként még nem is lépett hivatalba.

Miskolc - Érdekes fordulatot hozott a miskolci közgyűlés legutóbbi ülése. A döntéshozók visszahívták a Miskolci Operafesztivál Kft. új ügyvezetőjét Pálfi Gábort, aki egyébként még nem is lépett hivatalba. A különös eset részleteit dolgozza fel írásunk. A városháza szóvivője például azt mondja: a városvezetés azt követően javasolta a visszahívást, hogy meghallgatta a fesztivál szervezőinek véleményét.

Az indoklás szerint túl sok reformot akart az operafesztivál új ügyvezetője, ezért vonták vissza a kinevezését.

A reformok egyébként helyénvalóak, de nem most.

Kesselyák Gergely

Az okok iránt érdeklődve kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk Koczák Szilvia városházi szóvivőtől: „A városvezetés a fesztivál szervezőinek véleményét meghallgatva terjesztette a közgyűlés elé Pálfi Gábor visszahívását. A február óta eltelt időszakban a szervezők úgy látták, Pálfi Gábor vezetői elképzelései és hozzáállása az előkészítés jelenlegi szakaszában veszélyezteti a 2016-os Bartók Plusz Operafesztivál megrendezését. Az önkormányzat minden olyan helyzetet el kíván kerülni, amely a legkisebb mértékben is veszélyeztetheti a fesztivál sikeres megrendezését.”

Értetlenül állok a történtek előtt. Teljes a megdöbbenésem.

Pálfi Gábor

„De nem most”

Februárban írtunk arról, hogy Kesselyák Gergely, az operafesztivál művészeti vezetője és egyben ügyvezetője lemondott utóbbi posztjáról, ezért volt szükség új ügyvezető kinevezésére.

Lapunknak adott interjújában elmondta: Pálfi Gábor a Művészetek Palotájának külkapcsolati vezetője volt, onnan sikerült „megnyerni” az ügyvezetői állásra. Munkájára azért lett volna nagy szükség, mert a zenei rendezvény ebben az évben hatszor annyi állami támogatáshoz jut, mint az elmúlt években, és a több pénz nagyobb fesztivált tesz lehetővé. Ehhez pedig szükség van egy emberre, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot a nemzetközi operaélet szereplőivel.

A közgyűlési döntéssel kapcsolatban újra megkerestük Kesselyák Gergelyt, akitől azt kérdeztük, mit jelent az, hogy Pálfi Gábor veszélyezteti a 2016-os Bartók Plusz Operafesztivál megrendezését. A művészeti vezető elmondta: Pálfi Gábor a fesztivál működése és szervezése terén olyan változtatásokat szeretett volna bevezetni, melyekkel kapcsolatban fölmerült, hogy azok az idő rövidsége miatt veszélyeztethetik a rendezvényt.

– A reformok egyébként helyénvalók, de nem most, a fesztivál nyitása előtt három hónappal. A rendezvény egyébként nincs veszélyben, Farkas Beáta továbbra is elvégzi a cégvezetéssel kapcsolatos teendőket, azonban mindenképp szükség lesz egy olyan emberre, aki ellátja a fesztivál külföldi menedzselését, valamint segít abban, hogy a megnövekedett támogatás tartós maradjon – sorolta a művészeti vezető.

Hozzátette: az idei 300 millió forint állami támogatásról egyébként már megvan a pecsétes papírjuk. A fesztivál vezetése nagyon örül annak, hogy a megnövekedett támogatásnak köszönhetően nívós és méltó rendezvényt tudnak szervezni.

„Megdöbbentem”

Pálfi Gábor azonban értetlenül áll a történtek előtt. Kérdéseinkre válaszolva a következőket írta lapunk kérdésére:

„Teljes a megdöbbenésem. Március 8-án 17 órakor – bármiféle előzmény nélkül – telefonon közölték velem, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nem kíván velem szerződést kötni annak ellenére, hogy a február 12-én született közgyűlési határozat kifejezetten utasította a polgármestert a kapcsolódó munkáltatói intézkedések megtételére. A közgyűlés határozata március 15-ét nevezi meg az első munkaviszonyban töltött napnak. A cégbírósági papírokat már február 25-én aláírtam, a munkaszerződés összes lényeges feltételében maradéktalanul megállapodtunk.

Kesselyák Gergely időközben több sajtóorgánumon keresztül megosztotta a nyilvánossággal, hogy a jövőben én látom el a fesztivál ügyvezetői feladatait. Nem tudom, mit jelent az, hogy az én vezetői elképzeléseim veszélyeztetik a 2016-os operafesztivál megrendezését.

Többször világossá tettem mind Kesselyák Gergely, mind a munkatársak felé, hogy az idő rövidségére tekintettel az általuk megkezdett szakmai munkát kívánom folytatni a lehető legmagasabb színvonalon, a jelenlegi stábbal és a rendelkezésre álló eszközökkel, az eddig kialakított tervek és felkérések mentén. Megismétlem: március 8-ig senkitől nem kaptam semmilyen kritikát, ideértve a városházát, Gergelyt vagy a stábot.”

Pálfi Gábortól kérdeztük azt is, most hol fog dolgozni. Úgy fogalmazott: „A jövőbeli terveim még formálódnak, ez számomra is új helyzet. Egy biztos, bárki is áll a történtek mögött, az önkormányzat eljárását rendkívül méltatlannak és sérelmesnek tartom, különös tekintettel a két évtizedes szakmai reputációmra.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában