Helyi közélet

2016.03.28. 11:17

Mi lesz a Miskolc belvárosában lévő szálloda „helyével”?

Miskolc - Készül a városrendezési terv, a terület új tulajdonosa utána dönt, hogyan tovább.

Miskolc - Készül a városrendezési terv, a terület új tulajdonosa utána dönt, hogyan tovább.

Még nem tudni, mi épül a Szent István tér melletti területre, oda, ahová valamikor szállodát tervezett akkori tulajdonosa.

A szálloda megépítését már nem teszi lehetővé a város rendezési terve.

Rostás László

Tavaly januárban írtuk, hogy a HELL cégcsoport vásárolta meg az ingatlant az Ikeron Zrt.-től. Az Ikeron valamikor az 1990-es években vette meg Mohácsi Gábor üzletembertől, a cég 2006-ban állt elő a terveivel: szállodát tervez oda, ám ez hatalmas felháborodást keltett a miskolciakban. A budapesti építész iroda által készített tervek akkor kerültek nyilvánosságra, amikor már engedélyezték azokat a hatóságok, a 158 szobásra tervezett építményt azonban nem tartották a tér mellé illőnek a helyiek.

Hogy is volt?

Később, amikor Viszlai József lett a város főépítésze, első lépései egyikeként módosíttatta a belváros szerkezeti tervét, így át kellett terveztetnie a tulajdonosnak a szállodát. Az egész ügynek végül a gazdasági válság adta meg a kegyelemdöfést, az ikeronosok nem kapták meg az igényelt hitelt, később lebontották a területen lévő romos épületet: ma parkoló van ott szálloda helyett.

Az egyébként 5600 négyzetméteres ingatlan ügye a következő városvezetés számára is fontos kérdéssé vált. A Szent István tér főtérré alakítása ugyanis már több évtizedes álom, s ahogy az előző, úgy a mostani városvezetés sem vette le annak megépítését a napirendről. Ám az mindig fontos kérdése volt a terveknek, hogy mi épül azon a (nem kicsi) területen, amit nem a város tulajdonol.

Eltelt egy év

Az tavaly januárban derült ki, hogy az Ikeron Zrt. nem csak nem tervez oda semmit, meg is válik az ingatlantól. Akkor tudtuk meg, hogy a HELL cégcsoport a vevő, ők ezt meg is erősítették lapunknak:

„A szóban forgó területet a HELL cégcsoport érdekeltségébe tartózó Üvegszikla Ingatlankezelő Kft. vette meg. Az alapvetően ingatlanfejlesztéssel és beruházással foglalkozó cég a tervek szerint a jövőben a területen egy új projektet kíván megvalósítani” – írtuk akkor.

Azóta több mint egy év eltelt. Így a napokban érdeklődtünk, hogy mit terveznek a tulajdonukkal, a következő választ kaptuk:

„Folyamatosan egyeztetünk az önkormányzattal, mert épp kidolgozás alatt van a városrendezési terv és mivel együttműködünk a várossal, így ehhez igazítva fogjuk majd kialakítani a szóban forgó terület újrahasznosítását, amint a terv elkészült”.

A város leendő főterére sok terv született az évtizedek során. Legutóbb néhány éve közösségi tervezést hirdetett a városvezetés. Rostás László főépítész az ügyben legutóbb lapunknak azt nyilatkozta, a szálloda megépítését már nem teszi lehetővé az érintett területre a város rendezési terve.


Miskolc – Elkészültek a Szent István tér tervei, pályázati lehetőségre vár a város.

Miskolc – Még nem tudni, mikor valósulhatnak meg a főtér tervei, várják a pályázat kiírását.

Miskolc – Visszavenné az önkormányzat a magánvállalkozótól azt a területet, ahová nem épült meg a szálloda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában