Helyi közélet

2016.03.12. 15:09

Katonaláda: egy apró darabka történelem

Tiszakeszi - A katonaláda sorsa sokszor megegyezett tulajdonosának sorsával.

Tiszakeszi - A katonaláda sorsa sokszor megegyezett tulajdonosának sorsával.

„Mit mesél a katonaláda” címmel rendeztek megemlékezést Tiszakesziben a település II. világháborút megjárt szülötteinek emlékére.

Szólt a katonanóta

A rendezvényt a nyugdíjas­klub énekkara nyitotta meg, akik katonanótákkal köszöntötték a résztvevőket. Szentesi Csaba őrnagy, görögkatolikus tábori lelkész megemlékezett a hősi halottakról és azokról a tiszta tekintetű fiatal honvédekről, akiknek hozzátartozóik részt vettek ezen a rendhagyó történelemórán.

Az immáron második alkalommal megrendezésre kerülő megemlékezés ötletgazdája Papp János volt, aki magángyűjteményét mutatta be a vendégeknek. Előadásában nemcsak a kiállított II. világháborús tárgyak sorsát elevenítette fel, hanem azokról a nélkülözhetetlen használati eszközökről is szólt, amelyek sokszor az életét mentették meg egy-egy katonának. A prezentációban segítséget nyújtottak a Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóalj tagjai, akiknek ruházatát és felszereléseit is megismerhették az érdeklődők.

A katonaláda sorsa sokszor megegyezett tulajdonosának sorsával.

Összeforrt a sorsuk

Együtt indult vele útnak és legtöbbször együtt is érkezett vele haza. Látta, amit a „gazdája” látott, és őrizte annak legkedvesebb „kincseit”. A katona és a láda élete összeforrt, a tartalmáról szóló elbeszélés során közelebb került a hallgató a nélkülözés, a hiányérzet és a mértékletesség fogalmához.

A fennmaradt anekdotákból, fényképekből és levéltári adatokból összeállított kisfilm méltó emléket állított a hősöknek.

A művelődési ház udvarán ideiglenes emlékhelyet állítottak fel a szervezők, ahol a résztvevők a hagyományőrzők katonai tiszteletadása mellett elhelyezték a koszorúikat, a kegyelet virágait és mécseseit. A kiállítótérben fényképek, levelek, kitüntetések, korabeli újságok szemléltették a háború időszakát.

Az Észak-Magyarországi Hadtörténeti Egyesület által kiállított hatástalanított fegyvereket is megtekintették a látogatók.

A kötetlen programban az érdeklődők megnézhették a tárlatot, felelevenítették a régi emlékeket és az apáról fiúra szálló történeteket.

ÉM-PE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában