Helyi közélet

2016.03.16. 11:39

"Jövőjük nem lesz, jelenük nincsen, de házuk lesz"

Abaújszolnok, Miskolc - Hatszázezer forint gyűlt össze alig pár nap alatt, hogy az abaújszolnoki család ne legyen hajléktalan.

Abaújszolnok, Miskolc - Hatszázezer forint gyűlt össze alig pár nap alatt, hogy az abaújszolnoki család ne legyen hajléktalan.

„1214 ismerősöm van, ha mindenki küld egy ezrest, akkor Abaújszolnokon Jocóék hattagú családja nem marad fedél nélkül” – írta ki Facebook-oldalára Sándor Erzsi újságíró még a múlt hét közepén. Szombat este pedig már örömhírt közölhetett, ugyancsak a közösségi oldalon: „Úgy tűnik, hogy meglesz a 600! márpedig, akkor mindenféle egyéb segítségekkel meglesz a ház is. Jocó és a családja feje fölött fedél lesz. Jövőjük nem lesz, jelenük nincsen, de házuk lesz”.

Elhatározta, hogy segít

Jocóék történetéről lapunk is beszámolt még decemberben. A családra egyik éjjel ráomlott a tető, így fedél nélkül maradtak. Kaptak ugyan némi segítséget az önkormányzattól, és ideiglenes otthont, de az ottani körülmények nem alkalmasak hosszú távú lakhatásra. A faluban azonban van eladó ház, 700 ezer forintért, a segítők ezt nézték ki a család számára. Amikor Sándor Erzsi 600-ról írt, az azt jelenti, megvan a 600 ezer, megvehetik a házat.

„Máhr Ágnes színész – aki nagyon jó barátom – ebben a mélyszegénységben élő faluban tart foglalkozást a hátrányos helyzetű gyerekeknek, az Utcaszak program keretében. Így értesült Jocóék esetéről, és elhatározta, segít rajtuk. Megkért, indítsam el a gyűjtést a Facebookon, hozzak létre egy csoportot. Ezer forintot kértünk, de sokan sokkal többet utaltak át a Polgár Alapítvány erre a célra elkülönített bankszámlájára” – mesélte érdeklődésünkre Sándor Erzsi.

Jocóék jelenleg abban az épületben laknak, ahol az Utcaszak tartja a foglalkozásokat. De ott se víz nincs, se WC – ezt már Máhr Ágnes mondta az Észak-Magyarországnak. Azt is, hogy elképesztő a nyomorúság a településen, bolt sincs, az emberek elzárva élnek. „A faluban aránylag olcsón lehet házhoz jutni, persze a helyieknek ez az összeg óriási, ezért gondoltam, az ismerőseim segítségével összegyűjtjük a pénzt. Most, hogy sikerült, még bútorokra, szekrényekre lenne szükség. De talán a legfontosabb, hogy Jocónak és testvéreinek legyen egy íróasztala, amin tanulni tudnak” – mondta.

Az Utcaszak diákjai egyébként a Miskolci Nemzeti Színház Liliom című darabjában is szerepelnek.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában